ria siteOp 28 februari heb ik op uitnodiging van Provinciale staten namens 50PLUS Overijssel deelgenomen aan het Erfgoedcongres in de Stadsgehoorzaal te Kampen.

Het eerste thema van de dag samengevat: Hoe betrek je jongeren bij Erfgoed. Hoe versterken generaties van deskundigen elkaar. Een quintet jonge experts gaven een mooie presentatie van hun bezoek aan Berlijn waar zij deelnamen aan de European Heritage Summit.

Daarna  2 door mij gekozen workshops.

Het  Nedersaksisch, wie spreekt nog streektaal?  Ouderen op het platteland? Of in de stad?

De jeugd van tegenwoordig ook?

Leren de heel jonge kinderen thuis ook nog dialect?  Wat betekent dit voor het Nedersaksisch dat gesproken wordt in Oost Nederland, Noord Duitsland  tot aan de Poolse grens?

Maar ook: Het toepassen van de streektaal in de zorg! (Linda Verschuur, toen dacht ik aan jou).

Oude(re) mensen, die veel hulp behoeven en opgegroeid zijn met een streektaal voelen zich mogelijk veiliger als de zorgverlenende met hen spreekt in de taal van hun jeugd.

De 2e workshop  van de dag was gewijd aan het hergebruik van kerkgebouwen in Nederland om op deze wijze historisch erfgoed te behouden voor de toekomst. Locatie: De Annakapel in Kampen, gerestaureerd en heringericht met oog voor historie.

Als kers op de taart mocht ik vandaag 2 korte radio interviews doen voor RTV Oost.

Thema: de streektaal.

Een zinvolle dag met mooie ontmoetingen.