verkiezingen provinciale statenGisteren maakte de informateur, de hr Krol (niet onze fractievoorzitter in de Tweede Kamer), zijn advies over de nieuwe coalitie van Overijssel bekend. Zijn advies was om deze te laten bestaan uit CDA, VVD, PvdA, CU en SGP. Uiteraard willen wij deze partijen van harte feliciteren met dit resultaat. En 50PLUS Overijssel is ook blij dat er een mogelijke coalitie is, zodat er snel gewerkt kan worden aan een coalitiebesluit.

Maar toch knaagt er iets. Het zit mij niet lekker. In Overijssel waren twee partijen de duidelijke winnaar deze verkiezingen; Het FvD, van nul naar 6 zetels en GL van 3 naar 5 zetels. De opdracht van PS aan de informateur was dat er een coalitie zou moeten komen die recht deed aan deze verkiezingsuitslag. EN NU?

Geen van deze twee winnende partijen is in deze beoogde coalitie betrokken. Dat is op zijn minst vreemd te noemen. Maar ik wil nog wel verder gaan. Persoonlijk vind ik het minachting naar de kiezer EN minachting van PS, omdat het criterium, recht doen aan de verkiezingsuitslag, niet wordt uitgevoerd. de informateur gaf gisteren aan dat het niet anders kon. En dat is naar mijn bescheiden mening LARIEKOEK.

Ten eerste: De beoogde coalitie heeft nu 25 zetels. De aftrap waar de informateur mee begon (na het advies van de vorige informateur Geert Jansen) nml. CDA, VVD, FvD en CU had ook al 25 zetels. De CU gaf aan met een vijfde partij in zee te willen. Toen duidelijk werd dat dit een "linkse" partij zou moeten zijn, werd dit in alle toonaarden door de CU ontkend. In het gesprek wat 50PLUS met de informateur had hebben wij aangegeven dat wij wel deze vijfde partij wilden zijn. Hetzelfde hebben wij ook vernomen van de SGP en we wilden zelfs wel samen met de SGP aanvullen. Dit was dan echt een breed gedragen coalitie geweest met een zeer ruime meerderheid met zelfs 28 zetels.

Ten tweede: De informateur gaf aan dat andere mogelijkheden met één van de winnaars (FvD of GL) niet mogelijk was. Ook dit is pertinent NIET WAAR. Er is slechts een half uur met ons gesproken. Maar in gesprekken met andere lijsttrekkers is naar voren gekomen dat er ook een coalitie mogelijk was met CDA, VVD, FvD, SGP en 50PLUS. Weliswaar maar met 24 zetels, maar ook dit is een meerderheid. De grote dwarsligger in dit proces is m.i. de CU. Dat is hun goed recht, maar ik ben van mening dat de andere partijen zich hebben laten gijzelen door de CU. 

Ten derde: Er is wel degelijk ook een coalitie over links mogelijk. Hierin zou dan GL als winnaar mee kunnen doen in de coalitie. Maar ook dit is niet of nauwelijks onderzocht. Kortom ik heb een heel dubbel gevoel. Enerzijds ben ik blij dat er een coalitie gevormd kan worden en we weer verder kunnen, maar anderzijds ben ik overwegend teleurgesteld.
Tot de volgende blog,

Fred