fountain 3024237 960 720Festivals die subsidie krijgen van de provincie moeten gratis drinkwater aan hun bezoekers schenken. Bij de provincie ligt er een voorstel op tafel om dat te regelen, morgen wordt erover gestemd.

"Als provincie stoppen we best veel geld in festivals, dus zijn watertappunten een mooie tegenprestatie", zegt Sander Slots van de PvdA. Slots diende het voorstel in, samen met Fred Kerkhof van 50PLUS.

Bezoekers moeten nog te vaak water kopen op festivals. "En je eigen water wordt bij de ingang in beslag genomen. Bizar eigenlijk, helemaal als het zo’n snikhete zomer wordt als vorig jaar."

Subsidie
Het plan voor de watertappunten is alleen voor festivals die subsidie ontvangen van de provincie, zoals het bevrijdingsfestival in Zwolle en de Enschede Marathon.

Voor festivals die geen subsidie krijgen, geldt dit plan dus niet. "Daar gaan de gemeenten over. Die verlenen de vergunning". Wel zouden gemeenten een watertappunt in de vergunning kunnen opnemen.

Volgens de PvdA en 50PLUS namen steden als Amsterdam en Utrecht al eerder maatregelen tegen 'uitdrogende festivalbezoekers'. Daar worden festivals verplicht om watertappunten in te richten.

Bron: RTV Oost