Linda Verschuur hoopt op een flinke dosis voorkeursstemmen om vanaf plaats 12 op de kieslijst in de Tweede Kamer te komen. Foto frank uijlenbroek

LINDA VERSCHUUR HOOPT OP EEN FLINKE DOSIS VOORKEURSSTEMMEN, OM VANAF PLAATS 12 OP DE KIESLIJST IN DE TWEEDE KAMER TE KOMEN.                    FOTO FRANK UIJLENBROEK

Tekst: ARJAN BOSCH bron "De Stentor" 3 december 2020

Linda Verschuur (49) uit Slagharen wil voor ouderenpartij in de Kamer

Linda Verschuur is met 49 jaar op de keper beschouwd te jong voor 50Plus, maar stelt zichzelf wel verkiesbaar voor de ouderenpartij. Het huidige raadslid uit Slagharen wil in Den Haag aan de knoppen draaien, maar heeft daarvoor wel een karrenvracht aan voorkeurstemmen nodig. Het landelijke geruzie draagt daar niet bepaald aan bij. ,,Want ik zie mezelf toch als visitekaartje."

Niet één, maar twee kandidaten uit de gemeente Hardenberg zijn straks bij de landelijke verkiezingen in maart namens ouderenpartij 50Plus verkiesbaar. Gijs Schuurman (71) ziet zichzelf met plek 40 op de kandidatenlijst vooral als lijstduwer, maar Linda Verschuur (49) mikt met plaats 12 en een benodigde lading voorkeurstemmen op een zetel in de Tweede Kamer. Beiden zijn ze nu al raadslid in de gemeente Hardenberg. Hoewel het vermoedelijk niet zo'n vaart zal lopen, kan het zo zijn dat 50Plus straks op zoek moet naar nieuwe fractieleden.

Het gekonkel tussen Henk Krol en de rest van 50Plus - het voormalige boegbeeld betichtte zijn teamgenoten van 'baantjesziek gedrag' en vertrok met slaande deuren - heeft zo zijn weerslag op het Hardenbergse, merkt Verschuur, die er om de haverklap naar gevraagd wordt. En in de peilingen tuimelde de ouderenpartij van tien naar één of twee zetels, waar het momenteel vier plekjes bezet houdt.

Toch weerhoudt dat de Slagharense er niet van zich verkiesbaar te stellen. Omdat het raadswerk in Hardenberg nu eenmaal naar meer smaakt.

Is dat zo, mevrouw Verschuur?

,,In de gemeentepolitiek merk ik dat je echt heel dicht bij de mensen staat. Daar haal je je input vandaan voor je raadswerk. Maar om echt over budgetten in bijvoorbeeld de ouderenzorg mee te praten moet je in Den Haag zijn. Van daaruit wordt het land aangestuurd. Daar wil ik graag deel van uitmaken. Met mijn achtergrond in de verzorging, verpleging en ook gerontologie heb ik daarvoor genoeg bagage, vind ik."

U bent 49, een jaar te jong toch eigenlijk voor 50Plus?

,,Ha, die vraag moet ik vaker beantwoorden. Daarnaast ben ik nog de jongste kandidaat op de lijst ook. Leuk, maar niet meer dan dat. 50Plus kenmerkt zich als een partij voor ouderen, maar dat zijn niet alleen maar mensen die achter de bloemen zitten, zoals gedacht wordt. Ik spreek heel veel kwieke 80- en 90-plussers. Die hebben ook een toekomst, evenals de jeugd. Voor hen willen we er zijn. Overigens hoop ik zelf binnenkort Sarah te zien, maar dat is dan na de verkiezingen."

Hoe kijkt u terug op het gekonkel in de partij en het vertrek van leider Henk Krol?

,,Daar heb ik moeite mee en goede sier geeft het niet. Ik zie mezelf als een visitekaartje van 50Plus in Hardenberg, en wat er dan allemaal gebeurt in Den Haag heeft zijn invloed op de partij in heel Nederland. Je wordt er mee geconfronteerd, terwijl je er zelf geen zicht op hebt. Ik ben een vrij rustig type en in de nieuwe stroming met Liane den Haan als lijsttrekker, gekozen na een democratische leidersverkiezing, kan ik mij vinden. Discussie is goed, maar geruzie lag bij ons snel op straat. Dat moet anders."

Nu staat uw fractiegenoot Gijs Schuurman ook op de kieslijst. Kapen jullie op die manier niet te veel stemmen voor elkaars neus weg? Met alle respect: zoveel plek zal er voor 50Plus niet zijn.

,,Iedereen is vrij om zich verkiesbaar te stellen. Gijs heeft aangegeven zichzelf vooral als lijstduwer te zien. Hij loopt al heel wat jaren mee en heeft de ervaring, maar is gepensioneerd. Ik ben relatief nieuw, maar zit al 30 jaar in de zorg, waarbij ik nu nog werkzaam ben als 'casemanager dementie' in Coevorden. Dan zie je wat er gebeurt en misgaat, ook rond corona. De dagbesteding ging weer open, maar het vervoer er naartoe gaf problemen, waardoor familie en vrienden zelf gingen rijden. Met die praktijkervaring wil ik in Den Haag wat veranderen."

Laten jullie in Hardenberg straks niet een gat in de gemeenteraad achter?

,,Dan zijn de mensen die na ons op de kieslijst stonden aan de beurt. Die kunnen 50Plus prima vertegenwoordigen."


Verkiezingsprogramma 50PLUS Overijssel

Klik HIER om het verkiezingsprogramma te lezen