“Bepaalde bewindslieden zeggen steeds dat de ouderen zo rijk zijn. Dat is een grote leugen. Ze lepelen steeds dezelfde verhalen op die pertinent onwaar zijn.” Dat zegt Jan Nagel, partijvoorzitter van 50PLUS, in een interview in het septembernummer van HP De Tijd.

Het blad sprak uitgebreid met Nagel, oprichter van 50PLUS en voor die partij ook lid van de Eerste Kamer. Volgens Nagel redeneren Henk Kamp, Lodewijk Asscher en Jetta Klijnsma zo: als in een straat tien ouderen wonen van wie er 1 tien miljoen heeft en de andere 9 niks, dan hebben zij gemiddeld een miljoen.

“Een hele klein groep ouderen heeft de helft van het vermogen in handen. De rest heeft het bezit zitten in stenen en kan daar dus niet aankomen, of ze hebben niks. Maar die bewindslieden blijven spreken van rijke ouderen”, aldus Nagel.

In het interview zegt hij ook dat hij het zolang in de politiek heeft volgehouden omdat hij altijd zichzelf is gebleven. Enkele uitspraken: “Nooit heb ik met twee monden gesproken. Ik heb nooit gekozen voor de macht, maar voor de zuiverheid. Bij mij ging het altijd om een standpunt, nooit om een baantje. Ik heb altijd gestaan voor idealen, voor het kleiner maken van de verschillen, voor eerlijker verdelen en mensen gelijke kansen geven. Precies waar de PvdA ooit voor stond, de partij waar ik diep in mijn hart nog een zwak voor heb.”

Koopkrachtverlies enorm

Volgens Nagel heeft de PvdA de oorspronkelijke achterban totaal van zich vervreemd. Hij zegt onder meer: "De bewindslieden in het kabinet Rutte tonen geen enkele affiniteit meer met de kleine man, met ouderen die veel te kleine pensioenen hebben. Het koopkrachtverlies met name voor ouderen is enorm onder de PvdA-deelname aan het kabinet. Mevrouw Klijnsma van Sociale Zaken heeft werkelijk geen idee wat ze doet. Vijftigplussers voor wie er geen werk meer is vallen met hun inkomen in een gigantisch gat. Dat heeft zij op haar geweten."

Over het Nederlandse televisieaanbod zegt Nagel: De ouderen worden gewoon vergeten, behalve door MAX. Niet interessant kennelijk voor de reclame, en dat is schandalig."

HP De Tijd blikt met Jan Nagel ook terug op Nieuw Links en Tien over Rood, zijn contacten met Joop den Uyl en de periode van Leefbaar Nederland met Pim Fortuyn.

(c) 29 augustus 2016