Voor ons staat vast: we moeten dit solidair oplossen. Goed schadeherstel zijn we moreel aan elkaar verplicht. En voor de toekomst moeten we een energiebeleid stimuleren waarbij gasboringen nooit een bedreiging voor de bevolking mogen zijn.

Theun Wiersma uit Drachten, voor 50PLUS kandidaat-Tweede Kamerlid, schrijft dit in een opiniestuk in de Leeuwarder Courant naar aanleiding van de aardbevingsproblematiek in het noorden van het land. Hieronder de tekst van het artikel.

“Cabaretier Freek de Jonge voerde de afgelopen dagen op een aantal plaatsen in Groningen actie met een speciale voorstelling over zoals hij het zegt: het grootste schandaal in Nederland van na de oorlog. Hij heeft het dan over de aardbevingsproblematiek. Scheuren in muren, huizen die verzakken, grote schade aan gebouwen die is ontstaan door bevingen als gevolg van gaswinning.

Voor de eigenaren en bewoners betekent dat veel materiële schade, onveilige situaties en waardedaling van huizen. Kortom: een gigantisch probleem voor de gedupeerden in Groningen. Maar ook voor de inwoners van de rest van Noord-Nederland waar van (toekomstige) gaswinning sprake is. Vooral als de schade niet wordt vergoed!  

De Jonge vraagt zich terecht af waarom de Nederlandse overheid het zo ver laat komen. Schadeherstel is moreel aan elkaar verplicht. Waarom neemt de politiek niet haar verantwoordelijkheid? Hij heeft politici gevraagd om te komen spreken bij zijn voorstellingen. Maar, zo zegt hij, de politiek wil er zijn vingers in deze verkiezingstijd niet aan branden.   Voor de meeste partijen lijkt hij daarin gelijk te hebben. Maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen.  Het is immers toch logisch: de aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van menselijk handelen door gaswinning. Dan heeft de veroorzaker ook de plicht op te draaien voor de schade. De negatieve gevolgen van de gaswinning zijn een probleem van héél Nederland en van alle Nederlanders. Wij allemaal hebben volop geprofiteerd en profiteren nog van de Nederlandse gaswinning.   Laten we met z'n allen dan ook onze verantwoordelijkheid nemen. In alle gevallen moet dan ook de schade vergoed worden die veroorzaakt wordt door bevingen als gevolg van gaswinning. 

Voor ons staat vast: we moeten dit solidair oplossen. Goed schadeherstel zijn we moreel aan elkaar verplicht. En voor de toekomst moeten we een energiebeleid stimuleren waarbij gasboringen nooit een bedreiging voor de bevolking mogen zijn.”  

Aan het eind van zijn opiniestuk refereerde Theun Wiersma aan de oproep van Freek de Jonge aan medestanders om aanwezig te zijn bij de slotmanifestatie in schouwburg De Oosterpoort te Groningen. 50PLUS-kandidaat-Kamerlid  Wiersma hierover: “Welnu Freek: je kunt op mij rekenen. Ik zal persoonlijk aanwezig zijn en hard met jouw het protestlied meezingen in de hoop dat het tot in Den Haag mag klinken. En als dat niet genoeg is, dan neem ik het straks graag mee in mijn bagage. Voor al die gedupeerde Groningers en andere noorderlingen. Nu en in de toekomst.”

© 20 januari 2017