Jan Zoetelief Vierkant SchoongesnedenIk zit nu al minutenlang te staren naar het woord ‘realiteitszin’. Ik schrijf het op en ineens word ik gepakt door dat woord. Kent u dat ook? Dat je ogen ineens blijven hangen bij een alledaags woord en dat je denkt: wat een geestig, opmerkelijk of treffend woord is dat eigenlijk. Nooit eerder gezien. Ik heb dat nu met ‘realiteitszin’. Het woord fascineert me. Minutenlang al nu.

Realiteitszin is iets wat ik erg bij mij vind passen. Maar wat houdt het exact in?, vraag ik me ineens af. Dat je besef hebt van de werkelijkheid, ja. Niet van een papieren werkelijkheid, maar van de toestand zoals die écht is. Realiteitszin is ook wars zijn van luchtfietserij, geen gezwam in de ruimte en niet leven in een andere wereld. Het is simpelweg de realiteit onder ogen zien, zonder het mooier te maken dan het is.

Dat líjkt eenvoudig, realiseer ik me, terwijl ik nog steeds naar dat woord op het vel papier voor me staar. Maar dat is het vaak niet. Mensen lopen vaak weg voor de realiteit. Omdat het niet altijd fijn is de harde werkelijkheid onder ogen te komen.

Iedereen doet dat wel eens, ik ook. Niets menselijks is mij vreemd. Maar ik heb me vast voorgenomen om bij mijn nieuwe taak als voorzitter van 50PLUS realiteitszin tot één van mijn speerpunten te maken! Zo gaan we verantwoord werken aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.  Voor het eerst gaan we daar in meerdere plaatsen aan meedoen. Daarbij maken we niet alleen dankbaar gebruik van het enthousiasme van onze leden, maar vooral ook van hun kennis van zaken en ervaring in het politieke bedrijf. We zullen daarin duidelijke kwantitatieve en kwalitatieve normen dienen te hanteren.
 
Realiteitszin is ook de gemeenteraadsdeelname opzetten met een goed kader. Zonder leidt alleen maar tot frustratie en tot teleurstelling. Het is in veel gevallen beter om ervoor te kiezen de komende vier jaar samen met de provinciale besturen en gemeenten succesvolle stages, trainingen en opleidingen te realiseren, dan overhaaste deelname aan de verkiezingen. Over vier jaar zijn er wéér kansen en dan zijn we uitstekend voorbereid! Wellicht zijn dan de relaties met bestaande lokale partijen voor ouderen ook beter uitgebouwd en kan de ervaren concurrentie van nu leiden tot een versterking en samensmelting in de toekomst. Dat heet verantwoord en realistisch bezig zijn en dáár heeft onze doelgroep wat aan!

Jan Zoetelief
Voorzitter

 
© 7 juli 2017 – De volgende column van voorzitter Jan Zoetelief verschijnt op vrijdag 28 juli