Jan Zoetelief Binnenhof

We hebben prachtige tradities in Nederland, tradities die we moeten koesteren. Prinsjesdag is er daar één van. Elke derde dinsdag in september rijdt onze koning of koningin door de Haagse straten naar het Binnenhof, het centrum van onze democratie. Ik zie het als een eerbetoon aan het volk, aan onze staatsinrichting en aan hoe we samen ons land besturen. En of het nu stralend weer is of guur en regenachtig, ik beschouw het altijd als een zonnige, kleurrijke dag. Simpelweg omdat Prinsjesdag een dag van optimisme en vertrouwen is.

Prinsjesdag is voor mij meer dan een koninklijke rijtoer en indrukwekkend militair vertoon, meer dan een mooie uiting van vaderlandsliefde, meer dan historische folklore en tradities. Op Prinsjesdag vieren we de democratie! Deze dag geeft mij het gevoel dat wij met elkaar een krachtig fundament hebben in onze wetten en regels, in het huis van Thorbecke. Prinsjesdag zet onze instituties in het zonnetje en toont hoe we onze maatschappij geordend hebben.
 
Dat maakt mij altijd dankbaar en zelfs een beetje trots. Door de manier waarop Nederland de democratie heeft georganiseerd, hebben we een enorm potentieel voor ontwikkeling en groei. We hebben de veerkracht en het incasseringsvermogen om complexe problemen en tegenslagen op te lossen. Prinsjesdag is eigenlijk de etalage van onze staatsinrichting. Eén keer per jaar zetten we de spots aan en lichten we onze democratie mooi uit. Dat geeft wat extra schaduwpartijen ja, maar zelfs die zijn fraai. Zoals ik al zei: of en hoe het zonlicht ook valt, het maakt niet uit: Prinsjesdag is altijd bijzonder!

Jan Zoetelief
Partijvoorzitter 50PLUS 

P.S Op de foto ben ik samen met Tweede Kamerlid Léonie Sazias en haar man Cees Stolk en de senatoren Martine Baay en Jan Nagel onderweg naar de Ridderzaal

> Voor meer columns: ga naar de webpagina van Jan Zoetelief

© 22 september 2017