ALVZwolle0 Jan Zoetelief Frans M Hoynck van Papendrecht

Afgelopen zaterdag leidde ik voor het eerst de algemene vergadering van leden van 50PLUS. Was het ‘leiden’ of ‘lijden’? zullen sommige aanwezigen zich afvragen. Want het ging er in Zwolle soms fel aan toe. Na afloop de balans opmakend ben ik toch positief; ik kijk met een goed gevoel op de bijeenkomst in de Nieuwe Buitensociëteit terug.

Kijk, als je vóóringenomen naar Zwolle kwam, was het niet moeilijk om te constateren dat het ‘een onaangename vergadering’ was. En om al na tien minuten op Twitter te zetten dat de discussie #datniveau heeft. Piece of cake, NRC. Was je echter open minded en bereid verder te kijken dan je neus lang is, dan zag je dat er inderdaad regelmatig op het scherp van de snede werd gedebatteerd, dat er eens een motie werd ingediend waarvan je dacht ‘moet dat nou?’ en dat er soms met hoofden werd geschud en met armen gezwaaid. Maar je zag óók dat de zaal vol zat met ruim 220 zéér betrokken leden die het beste voorhebben met 50PLUS. Dat de grote felheid en recht-voor-zijn-raapheid voortkwam uit de wens en de wil om 50PLUS verder te helpen. Je zag dat er misverstanden waren en af en toe harde woorden vielen, maar altijd met de mensen waarvoor wij het doen voor ogen!

Wie het wil zien, zag een levendige vergadering waarin onze leden het groene licht gaven op nagenoeg alle agendapunten. Er waren inhoudelijke debatsessies met onze Kamerleden; interessante bijeenkomsten die door de leden bijzonder gewaardeerd werden en daarom voor herhaling vatbaar zijn. Zo’n 90 procent van de achteraf ontvangen berichten was lovend over de geboekte vooruitgang en de ingezette koers. Dat zijn de feiten. Daarom vind ik dat we kunnen terugkijken op het meest succesvolle congres van 50PLUS in tijden. En omdat ook 50PLUSsers nooit te oud zijn om te leren, zal ik de 10 procent kritische berichten zeker ter harte nemen. Ik wil er van leren, zodat ik een volgende algemene vergadering nog beter en met nog meer plezier kan leiden. Met korte ei, jazeker!

Jan Zoetelief
Voorzitter 50PLUS