50PLUS LeeuwardenOp één been kun je niet staan. Een bekende uitspraak als er nóg een glaasje wordt ingeschonken. En dat hebben we gedaan deze week. Om te proosten op het succes van 50PLUS op diverse plekken in het land. Bijvoorbeeld in Leeuwarden. Daar hebben we bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag ruim 4 procent van de stemmen gehaald. Goed voor een zetel, waardoor 50PLUS vanaf nu in de raad van de Friese hoofdstad vertegenwoordigd is. Na Gooise Meren en Apeldoorn is Leeuwarden de derde gemeente in ons land waar het 50PLUS-geluid te horen is, met een politiek betrokken fractie met kennis en levenservaring. Op 21 maart volgen er meer!

We hebben nu voet aan de grond gekregen in Leeuwarden en we hádden daar al een zetel. Jan Waterlander vertegenwoordigt 50PLUS namelijk in Provinciale Staten van Friesland, in het Provinciehuis in Leeuwarden. We staan in de noordelijke provincie nu letterlijk en figuurlijk met twee benen op de grond. We voeren er realistische politiek, voor alle inwoners van Fryslân en in het bijzonder voor 50-plussers. Ik winskje Martin van Mourik alle súkses!

Met een glaasje in de hand heb ik ook gekeken naar de ruim vier uur dat Martin van Rooijen pleitte voor het handhaven van de wet Hillen. Geen seconde van zijn betoog dinsdagavond en -nacht was saai of oninteressant. Werkelijk een topprestatie waarmee Martin van alle kanten werd gecomplimenteerd. Op Facebook gingen veel duimen omhoog en op Twitter riepen mensen elkaar op om vooral te kijken. “De filibuster is een aanrader”, schreef Dominique van der Heyde, politiek verslaggever van de NOS. “Martin van Rooijen vertelt hoeveel belastingen onder Den Uyl verlaagd werden.” Een kijkster twitterde: “Ik vind deze bevlogenheid zo geweldig. Ik ben echt aan het genieten!” En op Facebook schreven Martin-fans een dag later: “Een kanjer. Fascinerend en deskundig betoog.” En: “Bewondering! Geweldig exposé! Niets in de wereld zo waardevol als ervaring!”

Daar sluit ik me graag bij aan: ervaring is een kostbaar bezit. En bij 50PLUS bárst het van de ervaring. Soms komen die ervaren kanjers in de spotlights, zoals deze week Martin van Rooijen en Martin van Mourik. Soms niet, zoals de beleidsmedewerker die Martin voorzag van heel veel van zijn inbreng en hem twee nachten lang ondersteunde, of al die vrijwilligers die voor het succes in Leeuwarden zorgden. In de schijnwerper of er net naast: voor 50PLUS is elk talent even belangrijk!

Jan Zoetelief
Voorzitter 50PLUS

> Meer columns van Jan Zoetelief