Megafoon vierkant Foto Marcelo Barboza FreeImagesAfgelopen zaterdag organiseerde het Wetenschappelijk Bureau van 50PLUS in Utrecht het symposium Ken uw kiezer. Twee hoofdthema’s stonden er centraal: de ontwikkelingen in het electoraat van 50PLUS en de mogelijkheden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik heb met gespitste oren zitten luisteren: de sprekers waren stuk voor stuk enorm interessant.

Als eerste onthulde Frank van Dalen de resultaten van een onderzoek dat de Politieke Academie in opdracht van het Wetenschappelijk Bureau verrichtte. Het Amsterdamse bureau kan door stembusresultaten van voorgaande verkiezingen te combineren met verschillende openbare datasets nauwgezet schetsen hoe het electoraat van een politieke partij eruit ziet. De Politieke Academie onderzocht de ontwikkelingen in het kiezersbestand van 50PLUS sinds 2012. Daarbij werden de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen van 2015 en de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 geanalyseerd. Opvallend was dat er daadwerkelijk iets is gebeurd in het electoraat van 50PLUS.

De inbreng van de Politieke Academie was ook razend interessant campagnemateriaal voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na de presentatie van het hoofdstedelijke onderzoeksbureau ging het programma dan ook naadloos over in de aftrap van de campagne voor de verkiezingen op 21 maart 2018. Freek van Leeuwen en Harry Lamberts gaven een verslag van het verloop van de succesvolle campagne in Leeuwarden en Pierre van Lier deed precies uit de doeken wat de rol van social media is bij het bereiken van potentiële kiezers. Vervolgens heb ik André van Wanrooij geïntroduceerd bij de leden en voorgesteld als landelijk campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zal de plaatselijke campagneleiders ondersteunen bij hun belangrijke taak. Bij die nieuwe stedelijke campagneleiders hing een optimistische sfeer en bespeurde ik veel positieve energie!

Interessante informatie over ons electoraat was er niet alleen bij het symposium maar kwam deze week ook van Gijs Rademaker van EenVandaag. Uit de politieke peiling van de actualiteitenrubriek bleek dat als er nu verkiezingen zouden zijn de coalitie zijn meerderheid al kwijt is. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben momenteel een minieme meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer, maar die is in de peiling al teruggelopen tot 66. Nog interessanter – en zeer verheugend – was dat 50PLUS drie zetels heeft gewonnen: van 4 naar 7! 

Opiniepeiler Rademaker zei op televisie: “De grootste winst zit bij 50PLUS, de enige partij die significant stijgt. De winst van drie zetels komt niet gericht van één of twee partijen, maar van heel veel partijen een klein beetje. Op de vraag waarom kiezers van VVD, PVV, CDA, SP en ChristenUnie geswitcht zijn naar 50PLUS kwamen twee antwoorden: ‘50PLUS komt op dit moment het beste op voor de belangen en de portemonnee van ouderen’ en velen noemen daarbij ook het debat over het afschaffen van de wet Hillen, de aflosboete. De filibuster van 50PLUS hield het besluit daarover weliswaar niet tegen, maar was wel goed voor de kiezers”.

Hoe het electoraat van 50PLUS ook verschuift door de jaren heen, waar onze kiezers op de kortere termijn ook vandaan komen en bij welke partijen we de kiezers ook weghalen, één ding dient voorop te blijven staan: 50PLUS moet altijd zijn eigen, unieke geluid laten horen!

Jan Zoetelief
Partijvoorzitter 50PLUS
 
> Meer columns van Jan Zoetelief

© 1 december 2017