De voorbereidingen bij 50PLUS voor de verkiezingen voor Provinciale Staten op woensdag 20 maart zijn al enige tijd geleden in gang gezet. De campagne komt nu op stoom.

De Statenverkiezingen zijn behalve voor de provincies ook van belang voor de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer.  Want de Eerste Kamer wordt door de Staten uit alle provincies in het land gekozen.

Bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer is Martin van Rooijen lijsttrekker. Van Rooijen is thans lid van de Tweede Kamer.  Nummer 2 op de lijst is de huidige Senator Martine Baay. Zij was lid van het hoofdbestuur van 50PLUS en oud-lid en fractieleider in de Tweede Kamer. Op de derde plek op de kandidatenlijst van 50PLUS staat Rob de Brouwer, schrijver van het zeer lezenswaardige boek ‘21 mythes en onwaarheden over ons pensioen’. Plaats vier op de lijst wordt ingenomen door de gepensioneerde (kinder)cardioloog en hoogleraar Erik Jan Meijboom. Hij heeft uitgesproken opvattingen over de zorg. Op plaats 5 staat Erik Lutjens. Hij is hoogleraar pensioenrecht aan de Vrije Universiteit. Er is geen enkele andere politieke partij dan 50PLUS met zoveel erkende pensioendeskundigen op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

Klik hier voor het Raamprogramma Provinciale Staten 2019 - 2023
Klik hier voor het Raamprogramma Waterschapsverkiezingen 2019 - 2023

Op verzoek van de partij treedt Emile Bode als campagneleider op bij de komende verkiezingen. In 2017 stonde hij zevende op de kandidatenlijst van 50PLUS bij de landelijke verkiezingen. Hij is sinds 1974 journalist, bijna 39 jaar voor De Telegraaf. Nu wekt hij als ZZP’er. 

Behalve voor het beleid in de provincies vindt 50PLUS de verkiezingen voor Provinciale Staten van groot landelijk belang. Dit omdat de huidige regeringscoalatie in de nieuwe Senaat haar meerderheid kan verliezen. Die bedraagt nu slechts +1. Dat dit kabinet die meerderheid kwijt moet raken is mede de landelijke boodschap van 50PLUS. De belangrijke thema’s van de partij zijn de koopkracht (pensioen, AOW, gevolgen klimaatwet), leeftijdsdiscriminatie bij oudere werkzoekenden en de zorg, in het bijzonder de handen aan het bed en de bureaucratische en kostenverslindende zorg. Achtereenvolgende kabinetten, zo vindt de partij,  hebben niets gedaan voor bijvoorbeeld de pensioenen. Ook vindt ze de talloze prijsstijgingen in de januarimaand schandalig.

De eerste vijf kandidaten van 50PLUS voor de Eerste Kamer zullen tijdens de verkiezingscampagne een aantal provincies onder hun hoede nemen. Zij zullen tijdens de campagne de mensen in de provincie lijfelijk ondersteunen. De verdeling is als volgt: Martin van Rooijen – Zuid-Holland, Gelderland; Martine Baay-Timmerman – Noord-Holland, Utrecht; Rob de Brouwer – Brabant, Limburg, Zeeland; Erik Lutjens – Flevoland; Erik Meijboom – Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen.

© 23 januari 2019