Chantage met pensioen door kabinet is stuitend, vindt Martin van Rooijen
Martin van Rooijen, politiek leider van 50PLUS en voorzitter van de fractie van 50PLUS in de Eerste Kamer, is verontwaardigd over wat hij noemt een chantage-actie van het kabinet. Hij doelt op de aankondiging deze week van minister Carola Schouten (Pensioenen) dat op 1 juli 2022 het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen zodanig wordt gewijzigd, dat pensioenfondsen de pensioenen al in 2022 mogen indexeren op voorwaarde dat ze beloven, dat ze de pensioenen straks zullen verhuizen naar het nieuwe pensioenstelsel.
Van Rooijen: “De hardnekkigheid waarmee het kabinet blijft aansturen op een nieuw pensioenstel en de chantage, die het daarbij gebruikt, zijn rechtuit stuitend. Binnen het huidige stelsel kunnen de pensioenaanspraken van 7 miljoen werkenden en 3 miljoen gepensioneerden bij de huidige rente en de huidige dekkingsgraad nu ook al geïndexeerd worden. De minister gaat er bij haar chantagepoging aan voorbij dat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer nog niet akkoord zijn gegaan met het nieuwe pensioenstelsel. Deze poging tot omkoping en chantage door het kabinet passen niet in een eerlijk en democratisch debat.”
Deze week is de 10-jaarsrente voor staatsleningen op de kapitaalmarkt gestegen tot boven 2 %. Daarmee nadert ook de rekenrente, waarmee pensioenfondsen de financiële gezondheid van pensioenfondsen moeten berekenen de 2%. Door de sterk gestegen rekenrente is de dekkingsgraad van de meeste pensioenfondsen nu zodanig, dat indexeren binnen het bestaande pensioenstelsel voor bijna iedereen weer mogelijk is.
De rekenrente is de risicovrije rente, die geldt voor Nederlandse staatsobligaties. De snelle stijging van de rente tot boven 2% bewijst het ongelijk van De Nederlandsche Bank, die de laatste jaren voortdurend betoogd heeft dat de pensioenfondsen rekening moeten houden met 60 jaar lang een rente van nabij 0 % en ook het ongelijk van diverse politieke partijen en vermeende deskundigen, die al tijden beweren dat een nieuwe pensioenstelsel – ondanks de door de pensioenfondsen behaalde hoge rendementen – onontkoombaar is.
Vorige week nog heeft een meerderheid van de Tweede het initiatiefwetsvoorstel verworpen, waarin voorgesteld wordt de rekenrente voor de pensioenen te fixeren op 2% om stabiliteit van de pensioenen te garanderen en indexatie weer mogelijk te maken. Dit wetsvoorstel is in 2018 ingediend door Corry van Brenk van 50PLUS en werd na de jongste Tweede Kamerverkiezingen overgenomen door Bart van Kent (SP).
© 16 juni 2022