‘Doorgeslagen privacywet kostte extra doden’
Door de strenge Nederlandse privacywet konden burgemeesters niet alle informatie delen over het grote aantal overleden bewoners van verpleeghuizen. 50PLUS wil van minister Grapperhaus weten of de ‘doorgeslagen privacywet extra doden heeft gekost’, zoals de burgemeester van Nunspeet beweert.
De doorgeslagen privacywet in Nederland heeft extra doden gekost. Dat zegt de burgemeester van de gemeente Nunspeet. De burgervaders van Nunspeet en de gemeente Zwartewaterland kwamen tijdens de uitbraak van het coronavirus in de problemen omdat ze door de privacywet niet alle informatie konden delen. “Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden”, aldus burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet.
Niet melden?
Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo wil van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten of deze uitspraken van de burgemeesters kloppen. “Mochten officiële instanties, waaronder burgemeesters, inderdaad niet melden dat mensen in verpleeghuizen aan corona zijn overleden? En was u hiervan tijdens de debatten over het coronavirus op de hoogte?
Wetgeving
50PLUS wil weten hoe in de privacywet is vastgelegd dat de informatie over coronadoden in verpleeghuizen niet gedeeld mag worden. “Voorziet de privacywetgeving in de mogelijkheid om af te wijken van deze wetgeving, bijvoorbeeld in situaties van nationaal belang of risico’s voor de volksgezondheid?”, vraagt Van Otterloo aan Grapperhaus. “En als dat niet zo is, zijn er dan situaties denkbaar waarin het nationaal belang, de volksgezondheid, in de afweging prevaleert bóven privacywetgeving?”
Kwetsbare patiënten
50PLUS zet grote vraagtekens bij de keus om informatie niet te delen. “Het gaat om een groep kwetsbare patiënten en potentiële patiënten; waarom is deze keuze gemaakt? Ik wil weten of er extra besmettingen hebben plaatsgevonden via bewoners en bezoekers van bewoners omdat niet officieel bekend was hoeveel coronabesmettingen er in het betreffende verpleeghuis waren!”, zegt Gerrit Jan van Otterloo. “En ik wil weten of er naar aanleiding van deze situatie nog actie ondernomen wordt. Misschien is er zelfs een wetswijziging denkbaar. Het moet in ieder geval opgelost worden!”
© 20 mei 2020