programma 2022
‘KIJK NIET OM MAAR VOORUIT!’
Koopkracht begint bij voldoende inkomen
Voldoende werkgelegenheid is voor een gemeente van vitaal belang om gezond te blijven op economisch gebied. Dit draagt bij aan een gezond leefmilieu.
De werkgelegenheid is toegenomen maar niet toegankelijk voor alle doelgroepen. Het inkomen heeft invloed op het latere pensioen.
Economische kansen zoals uitbreiding van chipsindustrie moeten benut worden.
Het loskoppelen van de AOW van het minimumloon zal voor velen nog onvoorziene gevolgen hebben. Wij zijn hier dan ook fel tegen en strijden voor een beter en eerlijker sociaal stelsel voor gepensioneerden. We krijgen er allemaal mee te maken.
50PLUS staat voor een samenleving waarin iedereen die dat wil tot op hoge leeftijd over koopkracht kan praten en mee kan doen. In algemene zin staat 50PlUS– minimaal – voor het behoud van koopkracht in alle levensfasen.
De ouderen hebben de hardste klappen gehad, en landelijk zou de koopkracht van ouderen gerepareerd moeten worden.
Inkomen en inflatie kunnen niet gemeentelijk bepaald worden, de woonkosten wel!
Nijmegen is de op twee na goedkoopste gemeente in de regio qua woonlasten, toch stegen de woonlasten in 2021 sterker dan de inflatie, d.w.z. met 6,2 tot 8,0 %
50PLUS wil dat decentrale lastenstijgingen beperkt moeten blijven tot de inflatie.
Zowel het voorkomen van armoede, als het bestrijden van armoede in Nijmegen is voor 50PLUS belangrijk.
Het bewaken van beleid en regelgeving is waar wij ons als partij voor inzetten.
Een maatschappelijk vangnet voor mensen met een minimaal inkomen is belangrijk. Omdat uit onderzoek is gebleken dat armoede en schuldenproblematiek effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid van mensen is hierop inzetten dan ook van groot belang.
De kloof tussen arm en rijk wordt groter en groter. De ontwikkeling van de laagste inkomens blijft steeds meer achter bij de ontwikkeling van de hogere inkomens. In toenemende mate worden de lagere inkomens ‘hard aangepakt’. Daaraan willen we iets doen:
Beter inzicht verkrijgen in de problematiek van ouderen en mensen met een arbeidsbeperking bij het verkrijgen van een baan.
Doelgericht en structureel op zoek naar kloven om bruggen te bouwen.
Geldstromen beter in kaart brengen en volgen.
Werkgevers stimuleren om ouderen en mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Door betere begeleiding en inzicht te bieden in regelgeving en mogelijkheden voor financiële steun.
Een respectvolle bejegening van de inwoners gericht op inzet van de capaciteiten. Re-integratietrajecten, bijvoorbeeld via de beroeps-opleidende leerweg, moeten taakstellend zijn en perspectief bieden aan deelnemers om uit de armoede te komen.
De gemeente informeert haar inwoners proactief over de voorzieningen voor minima en niet alleen via een website.
Aanbod minimavoorzieningen voor alle burgers met een inkomen tot 130 % van het sociale minimum.
Participatiewet beter gebruiken. De kostendelersnorm (korting op uitkering ouders veroorzaakt veel armoede en meer daklozen) terwijl inwonende kinderen geen financiële bijdrage kunnen leveren aan het huishoudinkomen. Elders woonruimte vinden lukt ook niet. Maatwerk kan binnen de wet!
Ondersteuning Voedselbanken door huisvestingskosten voor rekening van de gemeente te laten komen.
Ook de vrijwilliger minima bij de voedselbank, mag in aanmerking komen van hun diensten.
Humanere omgang met mensen die in de Schuldhulpverlening terecht gekomen zijn, en inzetten op beleid om mensen uit de schuldhulp te houden.
50PLUS wil een krachtig werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht voor oudere werklozen. Wij kiezen voor banen voor jong en oud met uitzicht op een vast contract.
Daarbij moeten alle vormen van discriminatie bestreden worden.