Quotum niet alleen voor topvrouwen, maar voor hele bedrijfssector
“Als het kabinet daadwerkelijk het onderscheid tussen de man/vrouw- relatie op de arbeidsmarkt wil aanpakken, waarom wordt er dan geen quotum voor de gehele bedrijfssector zowel privaat- als publiekrechtelijke ingesteld? Evenwichtige diversiteit en inclusie in de samenleving bereik je niet door je te beperken tot een bepaalde sector of doelgroep.”
Dat zei Martine Baay, Eerste Kamerlid voor 50PLUS, dinsdag 14 september in de Senaat bij de behandeling van het wetsvoorstel voor het evenwichtiger maken van de verhouding mannen en vrouwen in de top van grote bedrijven.
Grote besloten en naamloze vennootschappen worden in het wetsvoorstel verplicht om passende en ambitieuze streefcijfers te formuleren voor de verhouding tussen mannen en vrouwen in het bestuur, de raad van commissarissen en de subtop.
Daarnaast regelt het wetsvoorstel dat de samenstelling van de raad van commissarissen en niet uitvoerende bestuurders van grote besloten en naamloze vennootschappen evenwichtig moet zijn, in die zin dat deze tenminste voor 1/3 uit mannen en 1/3 uit vrouwen bestaat.
Martine Baay verklaarde dat 50PLUS een groot voorstander is van diversiteit en inclusie, maar dan voor alle groepen in de samenleving. “Nog steeds bestaat een loonkloof tussen mannen en vrouwen waarbij mannen in het bedrijfsleven 7% en bij de overheid 4% meer verdienen voor dezelfde baan dan vrouwen. Onvoorstelbaar dat in dit land vrouwen structureel minder verdienen dan mannen en daardoor achter worden gesteld”, zei ze onder meer.
Een quotum voor bijvoorbeeld oudere werknemers valt volgens de 50PLUS-Senator net zo makkelijk of moeilijk in te voeren als van de verplichte 1/3 topvrouwenaanstelling en zou ook veel effectiever zijn voor onze samenleving.
Ze wees er ook op, dat werkzoekenden van 50 jaar en ouder nauwelijks meer aan een baan komen, ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt. “Mensen die de 60 jaar zijn gepasseerd mogen blij zijn als ze nog wat tijdelijk baantjes krijgen tot hun pensionering maar veelal komen ze in een uitkeringssituatie terecht. Deze leeftijdsdiscriminatie geldt voor de hele linie; mannen, vrouwen, mensen met een beperking en LHBTIO’ers. Dat is buitengewoon triest, een enorm verlies aan werkervaring, arbeidspotentieel en heeft nadelige gevolgen voor de pensioenopbouw van deze omvangrijke groep. Daarnaast zorgt het voor een alsmaar toenemende druk op ons sociaal zekerheidsstelsel.”
Volgens Martine Baay bereik je een evenwichtige diversiteit en inclusie in de samenleving niet door je te beperken tot een bepaalde sector of doelgroep. Zij begrijpt niet dat het kabinet er uitsluitend voor kiest om een wettelijk quotum te hanteren voor zogenaamde topvrouwen, en dan ook nog voor specifiek bepaalde functies.
Het is in de ogen van 50PLUS hard nodig om de inclusie en diversiteit breed in te zetten en niet te beperken tot een enkele groep hoogopgeleide topvrouwen. “Zou het instellen van quota voor andere doelgroepen op de arbeidsmarkt niet veel effectiever zijn om daarmee de gelijkwaardigheid te borgen?”
Lees HIER de volledige inbreng van Martine Baay aan het debat.
© 14 september 2021