Ellen Verkoelen eerste lijsttrekker 50PLUS Rotterdam

50PLUS gaat in Rotterdam met de gemeenteraadsverkiezingen meedoen en verwacht met een sterke fractie binnen te komen.

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart van dit jaar heeft 50PLUS haar aantal zetels weten te verdubbelen van twee naar vier. Daarnaast is 50PLUS ook in de Eerste Kamer vertegenwoordigd, in vrijwel alle provinciebesturen en in een groot aantal waterschappen.

De lijsttrekker

De Rotterdamse lijst van 50PLUS wordt aangevoerd door Ellen Verkoelen.
Ellen (60) is geboren in het Brabantse land maar kwam op 22 jarige leeftijd al naar de Randstad om te gaan werken en studeren in Delft. Ze woont ondertussen al meer dan 30 jaar in Rotterdam. Ze leerde er de dynamische wereld van het stadse leven kennen, raakte er aan verknocht, bouwde er haar huis en kreeg er haar twee kinderen. 

De overstap

De afgelopen 6 jaar was Verkoelen Statenlid namens het CDA en momenteel zit ze als onafhankelijke in de Staten van de provincie Zuid-Holland.
“Ik heb grote sympathie voor nieuw elan in het vastgeroeste spectrum van politieke partijen die de afgelopen 50 tot 60 jaar de dienst hebben uitgemaakt. Van de gevestigde orde mogen nieuwe loten aan deze knoestige oude politieke stam geen kans krijgen. Ze worden direct als populistisch afgezaagd en juist dat voedt het ongenoegen vanuit de samenleving. Als doorgewinterde volksvertegenwoordiger zie ik het al lang gebeuren, ben ik mij er steeds meer en meer aan gaan ergeren. En nu ben ik op het punt aangekomen dat ik mij niet meer kan identificeren met deze oude politiek. Maar klaar zijn met de politiek ben ik nog lang niet. Graag wil ik meedoen aan de vernieuwing van het politieke klimaat in Nederland. Het liefst sta ik met mijn voeten stevig midden in de samenleving dus de stap naar Rotterdam waar ik mij als een vis in het water voel is dan gauw gemaakt. Dat ik met mijn jeugdige leeftijd daarbij kies om 50PLUS te vertegenwoordigen spreekt als vanzelf.”

De uitdaging

Voor 50PLUS ligt er een stevige opdracht om als jonge authentieke partij in het centrum van de samenleving zichtbaar te worden. 50PLUS is een partij die enerzijds gaat voor economische voorspoed door te investeren in de markt maar anderzijds dat niet ten koste wil laten gaan van de sociale leefbaarheid voor mensen. De individualisering van de samenleving ontslaat volgens 50PLUS de maatschappij niet van de collectieve verantwoordelijkheid voor elkaar.
Het afgelopen decennium heeft Nederland in een diepe economische recessieput gezeten. Het gevolg van deze enorme economische krimp is dat er landelijk stevig bezuinigd is. En als het regent op rijksniveau, druppelt het in de gemeente dus ook Rotterdam heeft behoorlijk last gehad van pittige beknibbelingen. Pas sinds kort is een streep licht aan het eind van de tunnel te zien en is er weer de hoop op economische voorspoed.
Rotterdam staat daarmee de komende jaren voor grote uitdagingen. Enerzijds wil iedereen natuurlijk volop investeren en inzetten op economische ontwikkelingen, de economie een stevige impuls geven. Anderzijds zijn er heel veel inwoners die in de recessie de broekriem iets te hard hebben moeten aantrekken en nu graag mee willen delen in die voorspoed en weer financieel boven water willen komen.

De voorbereiding

Eerst maandenlang als initiatiefnemer en nu als lijsttrekker is Ellen Verkoelen zich aan het voorbereiden op de uitdagingen die 50PLUS wil gaan oppakken in de gemeenteraad. Verkoelen kenschetst zichzelf als iemand die zich met 50PLUS als een volkspartij midden in de samenleving gaat nestelen. In die samenleving hebben senioren en jongeren elkaar hard nodig. De levens- en werkervaring van vijftigplussers en de vitaliteit en het idealisme van de jeugd maken samen een goede stad en een mooi leven. “Waarom niet de oudere agenten koppelen aan jongere dienders en ze samen de wijken insturen om te handhaven maar ook om de-escalerend te werken in overlastsituaties en om de helpende hand te bieden aan de hulpbehoevenden in de buurten. Ook in de zorg is de kennis, kunde en ervaring van de rotten in het vak een enorme meerwaarde. En ook het onderwijs schreeuwt om mensen met vakkennis en levenservaring. Als we economie en mensen bij elkaar weten te brengen zijn we spekkoper in onze mooie havenstad.”

De wortels

Ellen Verkoelen heeft haar wortels vooral liggen in het milieu, duurzaamheid, ruimtelijke ordening en de circulaire economie. Volgens haar is het mogelijk om economisch te groeien en toch voor de volgende generaties de aarde te behouden en er zelfs kwaliteit aan toe te voegen. Als technisch wetenschapper was Verkoelen al van jongs af aan bezig om de techniek niet als vervanger maar juist als ondersteuner van de mens te laten zijn. “Ik studeerde af op het automatiseren van een laboratorium met een robotarm en verdedigde daarbij de eerste wet van de robotica van sciencefiction auteur Isaac Asimov; ‘Een robot mag een mens geen schade toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens schade oploopt’. Het is dé rode draad in mijn leven privé en zakelijk geworden; inspireren, samenwerken, ondersteunen en bestendigen van duurzaam moreel verantwoord gedrag en houding.”

 De doelgroepen

Als moeder van twee jong volwassen twintigers weet Ellen als geen ander dat niet alleen de inwoners van 55 jaar en ouder het zwaar hebben maar dat ook de kansen van jongeren tot zo’n dertig jaar in de afgelopen jaren niet zo groot waren. Het zijn vooral de doelgroepen tussen de 30 en 55 jaar die het hoofd nog boven water hebben weten te houden. Het is deze leeftijdsklasse die ondanks de vele bezuinigingen die ook hen heeft getroffen, het zuurverdiende huisje, boompje, beestje hebben kunnen borgen.
Volgens Verkoelen is het dringend tijd dat Rotterdam gaat investeren in werk voor iedereen ‘Duurzame banen waarbij de 55 plussers en de jong volwassen kansen krijgen.’

De speerpunten

50PLUS ziet een geweldige kans om zich als nieuwe partij te onderscheiden van de gebruikelijke standaardpolitiek. Het gaat niet om meer van hetzelfde maar om het beste voor iedereen te doen! Met het motto ‘economisch rechts en sociaal links’ positioneert Verkoelen 50PLUS Rotterdam stevig in het midden van een steeds meer polariserende politiek van de linkse en de rechtse partijen in het Rotterdamse. 

In het verkiezingsprogramma ‘Omdat het om Rotterdammers gaat’ zijn 12 stevige speerpunten van 50PLUS Rotterdam voor de komende vier jaar opgenomen.

Volgens Ellen kun je het leven opsplitsen in een aantal leeftijdscategorieën; kinderen, jong volwassenen, volwassenen en senioren.
In deze samenleving zijn het vooral de jong volwassenen tot 30 jaar en de senioren vanaf 55 jaar die maatschappelijk steeds weer voor hun positie moeten knokken “tot 30 jaar is het tegenwoordig verdomd moeilijk om aan de bak te komen en als het al lukt zijn het veelal stages, traineeships of hoe het al niet meer heet. In mijn ogen is het ronduit slavernij want de jongvolwassenen moeten voor een habbekrats gewoon een aantal jaren buffelen voordat ze mee doen in de carrousel van het bestaan. Ook de woningen (die zogenaamde starterwoningen) liggen er niet voor het oprapen. En die ellende van slecht gehonoreerd werk, geen acceptabele woningen en dergelijke overkomt de huidige senioren vanaf 55 jaar wederom. Slechts de leeftijdscategorie tussen de 30 en 55 jaar krijgt in ons economische klimaat nog enige kans. Het gezin, de hoeksteen van de samenleving, het huisje/boompje/beestje, het carrière maken ligt vooral in deze leeftijdscategorie. En die onrechtvaardigheid in behandeling op basis van leeftijd, dat lossen we niet meer op met nog meer marktwerking. Dat zal echt via een basisinkomen dienen te gaan plaatsvinden. Het basisinkomen zal een revolutie in het denken over armoede, werk en welvaart op gang brengen en dat is dringend nodig. Het is een radicale hervorming van onze verzorgingsstaat.”

De nieuwe politiek

Verkoelen ziet ontzettend uit naar de komende verkiezingen, “50PLUS gaat in Rotterdam meedoen in een periode dat er een politieke aardverschuiving staat te gebeuren. Daar wil je toch bij zijn als partij.” De gevestigde partijen die al meer dan een halve eeuw het politieke landschap bepalen zien al die nieuwe partijen natuurlijk niet zitten maar Verkoelen denkt dat het de nieuwe politiek wordt. Niet meer een kleine elitaire clan heeft het voor het zeggen maar een breed spectrum aan diverse belangen zullen het samen gaan uitmaken en bepalen. En in die broeipot aan belangen is er plaats voor elk wat wils; DENK die haar oorspronkelijke basis heeft in het Rotterdamse, Leefbaar Rotterdam die ondertussen ook al tot de politieke gevestigde orde begint te horen, de PVV die maar niet in het diepe durft te duiken hier in het Rotterdamse en de standaard partijen die aan al die nieuwe politiek kiezers verliezen en dus steeds meer moeten gaan samenwerken in onder andere ‘De linkse samenwerking’. “50PLUS Rotterdam past daar uitstekend in en zal prima haar weg weten te vinden in het midden van deze kleurrijke samenleving omdat het om Rotterdammers gaat.”

Klik HIER om dit bericht als PDF te downloaden en bekijken


ROTTERDAM HOME

Omdat het om Rotterdammers gaat...

logo rotterdamjpeg 360

Wij zijn trots op onze kandidatenlijst voor de verkiezingen van de gemeenteraad op 21 maart.

Bekijk HIER onze volledige kieslijst’ en ‘Bekijk HIER ons persbericht

Agenda

Geen evenementen

Inschrijven nieuwsbrief