Ruim 500 vragen van Martin van Rooijen over toekomst pensioenen

b960juni2021vnrooijen5

Inzake het wetsvoorstel toekomst pensioenen heeft 50PLUS-Eerste Kamerlid Martin van Rooijen niet minder dan 539 vragen gesteld aan de minister vanArmoedebeleid en Pensioenen. Dit wetsvoorstel wijzigt de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel en enkele andere wijzigingen.

Senator Martin van Rooijen, de fractieleider van 50PLUS, met 80 jaar de nestor van de Eerste Kamer, heeft afgelopen week 74 pagina’s met maar liefst 539 vragen over de wet toekomst pensioenen ingediend. Minister Carola Schouten van Armoedebeleid en Pensioenen en haar ambtenaren moeten die vragen schriftelijk beantwoorden voordat het plenaire debat over de nieuwe pensioenwet in de Eerste Kamer kan beginnen. Na deze eerste vragenronde komt er eventueel ook nog een tweede vragenronde.

Oud-staatssecretaris van Financiën Van Rooijen is al jaren een fel tegenstander van de nieuwe pensioenwet. ‘Wij hebben in de Senaat veel deskundigen gehoord en ook hun kritiek was stevig en fundamenteel. Ik heb daardoor nog meer relevante vragen gekregen bij dit wetsvoorstel. ’, aldus Van Rooijen. ‘We hebben duidelijke antwoorden nodig om verantwoord te kunnen beslissen. Ik neem aan dat dit ook geldt voor al mijn collega’s.”

De griffie van de Eerste Kamer heeft de vragen inmiddels doorgestuurd naar minister Schouten. De lijst met vragen zal door de griffie pas op 16 maart, de dag na de verkiezingen voor de Provinciale Staten, gepubliceerd worden.

Door met zijn vragen het politieke debat over het pensioenstelsel naar de inhoud te verplaatsen hoopt Van Rooijen dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel vooral op zijn inhoud gaat beoordelen en niet puur vanuit politieke overwegingen. ‘We kunnen het echt niet hebben dat er rond het pensioen zoiets ontstaat als bij de toeslagen. Pensioenen moeten zekerheid geven en nooit en te nimmer onrust. Bij deze voor werkenden én ouderen superbelangrijke materie moeten we het wetsvoorstel in de Eerste Kamer heel grondig doorploegen, regel voor regel, desnoods woord voor woord. Dat mag iedere burger van ons verwachten’.

Het wetsvoorstel komt voort uit het in 2019 door het kabinet met werknemers- en werkgeversorganisaties gesloten akkoord over de vernieuwing van het pensioenstelsel. Het wetsvoorstel bevat tevens voorstellen voor de standaardisering van het nabestaandenpensioen, de experimenteerruimte voor de pensioenopbouw door zelfstandigen en de inkorting van de wachttijd voor werknemers in de uitzendsector.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 22 december 2022 na hoofdelijke stemming met 93 stemmen voor en 48 stemmen tegen aangenomen. Voor het voorstel stemden ChristenUnie, D66, CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, SGP en Volt. De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het voorstel.

Volgens 50PLUS-senator Martin van Rooijen is de wet een ramp in wording. ”Wij hebben het beste stelsel ter wereld. Je moet je afvragen waarom we het dan veranderen”, aldus Van Rooijen in de media. ”Pensioenen leveren tot dusver zekerheid op, en mensen haten onzekerheid. Je zal maar meemaken dat er het eerste jaar een grote klap komt in je pensioen, dan is je vertrouwen weg en dat komt nooit meer terug. Waarom zouden we het stelsel veranderen als blijkt met de rente van vandaag dat er gewoon geïndexeerd kan worden. Want het stelsel blijkt kerngezond te zijn en heeft alle stormen van de laatste twintig jaar doorstaan.”

Van Rooijen heeft intussen in de Eerste Kamer voorgesteld aan de Raad van State voorlichting te vragen over het wetsvoorstel. Zijn voorstel wordt dinsdag 14 maart behandeld in de Senaat.

Lees HIER het stuk met de vragen van Martin van Rooijen.

© 13 maart 2023