Van Rooijen: ‘Laat nieuwe Eerste Kamer beslissen over pensioenwet’
De invoering van de nieuwe pensioenwet, die onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen, is nog geen gelopen race. Als de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart echt een grote politieke verschuiving teweeg brengen, moet de nieuwe Eerste Kamer deze wet alsnog kunnen tegenhouden, meent Martin van Rooijen, fractieleider van 50PLUS in de Eerste Kamer.
Het zou volgens hem een ‘politieke en democratische doodzonde’ zijn als de vertrekkende Eerste Kamer tegen de nieuwe politieke verhoudingen in op de valreep de nieuwe pensioenwet dan alsnog aanneemt.
De nieuwe pensioenwet is in de paniek na de financiële crisis van 2008 tot stand gekomen na een eindeloos traject van onderhandelen tussen werkgevers, werknemers en regering en met voorbijgaan aan de belangen van meer dan 3 miljoen gepensioneerden. De nieuwe wet zou het antwoord moeten zijn op een langdurig lage rente en veranderingen op de arbeidsmarkt. Inmiddels is duidelijk dat de wet veel te complex is, de invoering te duur wordt en dat indexering van de pensioenen onder deze wet nog tien jaar weg blijft.
Gezien de sterk gestegen rente (3% voor een 10-jarige Nederlandse staatslening op 3 maart) is ook binnen het huidige pensioenstelsel indexering van de pensioenen mogelijk. Wijzigingen in het pensioenstelsel, die op grond van veranderingen op de arbeidsmarkt in het pensioenstelsel nodig zijn, kunnen binnen de huidige pensioenwet worden opgelost.
De nu aan de orde zijnde nieuwe pensioenwet, die gaat gelden voor tien miljoen Nederlanders, moet, zegt de politiek leider van 50PLUS, gebaseerd zijn op de grootst mogelijke meerderheid in het parlement.. Een verdeeld parlement kan niet voorbij gaan aan de deskundigen, die in de hoorzitting in de Eerste Kamer deze maand nog waarschuwden: ‘Doe het niet, doe het niet. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’.
De Tilburgse hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger waarschuwde de Eerste Kamerleden tijdens de hoorzitting voor ‘karige en onzekere pensioenen voor mensen die toch al hard worden geraakt door de inflatie en hoge energieprijzen’ en voor ‘totale chaos bij de uitvoering’. ‘De problemen rond de toeslagenaffaire en de vermogensrendementsheffing zullen nog verbleken bij de ellende die nog gaat komen, voorspelde hij.
Een door politiek én wetenschap zwaar omstreden wet zal het vertrouwen in het pensioenstelsel blijvend ondermijnen. Alleen al daarom is het onwenselijk dat de regeringscoalitie met steun van PvdA en Groen Links pal voor het aantreden van een nieuwe Eerste Kamer deze wet er – tegen de nieuwe politieke verhoudingen in – alsnog doorheen drukt.
De nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen op 30 mei door de leden van Provinciale Staten, die zelf op 15 maart gekozen worden. De laatste zittingsdag van de huidige Eerste Kamer is op 6 juni. De nieuwe Eerste Kamer komt bijeen op 13 juni.
Het artikel van Van Rooijen is 8 februari ook verschenen op de pagina De Kwestie in de Telegraaf.
© 8 februari 2023