Tel ik nog mee? 60plus en/of chronisch ziek
Overheid beleidsmakers en ambtenaren werken steeds vaker op basis van data en dataprofielen. En wie weet binnenkort ook met zoals dat heet, artificial intelligence (AI) oftewel kunstmatige intelligentie. Ongetwijfeld verleidelijk en bruikbaar gezien de hoeveelheid werk die het van mensen over kan nemen maar ook met nadelen. Dankzij affaires, zoals het Toeslagen schandaal, zijn we er allemaal bekend mee dat het goed fout kan gaan.
Ook als mens kunnen we de fout in gaan. We nemen immers dagelijks meer dan 100.000 beslissingen. Om niet gek te worden nemen we die ruim 99% automatisch oftewel onbewust, op basis van overtuigingen die feitelijk niet hoeven te kloppen. Het punt is dat we allemaal onbewuste vooroordelen hebben, veelal onschuldige maar soms minder onschuldig of wellicht zelfs (onbedoeld) discriminerend. Het belangrijkste is dat we ons daarvan bewust zijn. Elk mens als individu zien en niet op voorhand al in een hokje stoppen en uitsluiten, want ….. iedereen telt mee!
Hoe dat werkt, is goed te volgen in de Omroep Brabant podcast ‘Tel ik nog mee?’ Hierin nemen drie collega’s 60+ of met een chronische ziekte je mee in hun sollicitatie-avontuur op zoek naar een antwoord. In deze podcast gaat het over de arbeidsmarkt. De problematiek van niet mee kunnen doen en het gevoel niet meer mee te tellen speelt natuurlijk niet alleen op de arbeidsmarkt maar ook in de zorg, woningmarkt of in onze eigen leefomgeving.
Nieuwsgierig naar hun ervaringen? Je vindt ze op:
https://www.omroepbrabant.nl/tag/PODCAST
Lukt het niet vraag dan hulp in de bibliotheek waar men jou graag helpt.