Van Rooijen: ‘Ambtelijk memo is spelbederf’
Drukke dag voor oudste Eerste Kamerlid
Van Rooijen: ‘Ambtelijk memo is spelbederf’
Het was vandaag een bijzonder drukke werkdag voor senator Martin van Rooijen in de Eerste Kamer. Het oudste lid van de senaat (82 jaar) nam als vertegenwoordiger van de kleinste fractie (50PLUS met een zetel) deel aan maar liefst drie plenaire debatten. Dat is een record in de parlementaire historie. Hij vond maar liefst zes verschillende bewindslieden tegenover zich die hij moest zien te overtuigen.
Ambtelijke berekening openbaar maken
Van Rooijen uitte grote zorgen over het uitgelekte memo van ambtenaren van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarin wordt gezegd dat het pensioenreferendum dat wordt voorgesteld door de fractie van NSC en BBB in de Tweede Kamer jaarlijks 1 tot 2 miljard aan belastinginkomsten kan schelen. Hij wil dat deze berekeningen openbaar worden, omdat ze naar zijn mening berusten op foute aannames.
‘Veel partijen die tegen het referendum zijn, slikken deze uitspraken voor zoete koek. Het lijkt er op dat dit memo vooral bedoeld is om het amendement van NSC en BBB in een kwaad daglicht te stellen. Zo kun je geen debat voeren. Het is een vorm van spelbederf waarmee je op het voetbalveld al snel tegen een rode kaart aanloopt.’
Ministeriële verantwoordelijkheid
Bij de begroting van Algemene Zaken wees Van Rooijen premier Schoof er op, dat de ministeriële verantwoordelijkheid voor leden van het Koninklijk Huis bij voorkeur blijft liggen bij de minister-president. De premier schoof eerder de ministeriele verantwoordelijkheid voor het optreden van prinses Laurentien in de toeslagenaffaire door naar de staatssecretaris van Financiën.
Motie over goedkeurende beleidsbesluiten
Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Financiën riep Van Rooijen het kabinet per motie op te stoppen met de toenemende gewoonte om ‘goedkeurende beleidsbesluiten’ te nemen. Zoals recent het besluit om fiscale knelpunten op te lossen bij het invaren in het nieuwe pensioenstelsel. Dit instrument is bedacht door het ministerie van Financiën voor het oplossen van knelpunten bij de belastingen, toeslagen en douane. De inhoud van dergelijke besluiten is altijd in strijd met de wet. Het parlement wordt er mee buitenspel gezet. Als er in een later stadium alsnog de wet wordt aangepast kunnen de Tweede Kamer en de Eerste Kamer eigenlijk alleen nog maar instemmen.
Motie tegen oneigenlijke koppeling wetsvoorstellen
Van Rooijen verzet zich tegen de oneigenlijke koppeling van wetsvoorstellen door het ministerie van Financiën. Het samenvoegen van financiële wetsvoorstellen (‘zuur en zoet’) tot een wetsvoorstel maakt dat de Kamers moeilijker een van de onderdelen van het dekkingsplan kan stemmen. ‘Dit raakt het budgetrecht van beide Kamers. Dat mag niet. Daarom heb ik tegen het belastingplan 2025 gestemd.’ In zijn motie roept hij het kabinet op te stoppen met dit staatsrechtelijk gezien onzuivere gebruik.
Werkelijke prijs CO2-uitstoot berekenen
Bij de behandeling van de begroting van Klimaat en Economische Zaken pleitte Van Rooijen ervoor het Europese instrument om CO2 te beprijzen (ETS) steviger in te zetten, zodat nationaal klimaatbeleid minder noodzakelijk wordt.