Vaststellen Herziene Ontwikkelvisie Legmeer 2024
Wat houdt het vaststellen van deze ontwikkelvisie in?
Dit raadsbesluit beoogt vast te stellen dat naar de kennis van nu de transformatie van bedrijventerrein Legmeer naar een levendige, duurzame hoogstedelijke Amstelveense woon(werk)wijk wenselijk en mogelijk is, om bij de vaststelling van de Perspectiefnota 2025 tevens tot een besluit over de benodigde structurele bijdrage voor Nieuw Legmeer te komen.
In het Raadsdebat van woensdag 3 april liet Wim Visser namens 50PLUS Amstelveen een kritische noot horen over dit onderwerp.
(Bekijk ook het item dat 1Amstelveen in hun programma ‘Beslist!’ hieraan wijdde; vanaf 05.38).
Wim: “Met het te nemen raadsbesluit beoogt u vast te stellen dat de transformatie van bedrijventerrein Legmeer naar een levendige, duurzame hoogstedelijke woon-/werkwijk wenselijk en mogelijk is. Dit om onze bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave om te voldoen aan de extra vraag van mensen die zich in deze regio willen gaan vestigen en tegelijkertijd de grootste knelpunten op de lokale woningmarkt aan te pakken.
50PLUS Amstelveen gelooft niet dat deze plannen een aantrekkelijke levendige woonwijk gaan realiseren.
Concessies en compensatie
‘Bij ons is de indruk ontstaan dat er ten opzichte van oorspronkelijke plannen, te veel concessies worden gedaan aan partijen die nu bezittingen hebben op het bestaande bedrijventerrein en daar alleen na het behalen van een economische hoofdprijs aan het ontwikkelen van woningbouw willen bijdragen.
Wij vrezen ook dat niet alle huidige 145 eigenaren bereid zijn hun positie tegen een redelijke vergoeding in te brengen en de plannen kunnen frustreren zolang ze daarvoor niet ruimschoots financieel gecompenseerd worden.
Door de wens hier ondanks economische uitdagingen toch grootschalig woningbouw te willen realiseren kan geen gehoor meer worden gegeven hier een levendige woonwijk van te maken maar wordt er naar onze mening gewerkt aan een slaapwijk.
Hoogbouw, hoge huur of hypotheek en geen parkeermogelijkheden
‘Van een oorspronkelijk al heel grote wijk van 3.000 woningen wordt nu uitgeweken naar een scenario van 4.400 woningen die niet of nauwelijks grondgebonden zijn.
Er ontstaat een wijk met veel hoogbouw, tot wel 14 bouwlagen, gebouwen die dicht op elkaar komen te staan, waarin door de wijzigingen nog maar ca 20% bestemd zal zijn voor werken.
Een wijk waar tijdens reguliere werktijden iedereen de deur uit zal gaan om de hoge huur of hypotheek überhaupt te kunnen betalen en na werktijd stroomt de wijk dan weer vol met bewoners die er komen slapen.
Een wijk waar geen mogelijkheden zullen zijn voor regulier straatparkeren waardoor automatisch omliggende wijken met dit probleem opgezadeld gaan worden.
Hoge verwachtingen en dito kosten
‘Heel Amstelveen wordt deelgenoot van de grote risico’s die dit project kent, de kosten voor de verplaatsing van de werf en het afvalstation alsmede andere grote investeringen in de gemeente die omwille van deze nieuwbouw jaren naar voren worden gehaald.
Er worden in de nieuwe visie stellingen ingenomen op basis van verwachtingen die nog maar moeten bewijzen uit te komen.
Ik noem de verwachtingen over mobiliteit en de voorzieningen daarin door vervoersbedrijven die niet van de gemeente zijn, opportunistische verwachtingen over huidige ondernemers en hun bereidheid de locatie te verlaten, verwachtingen over nieuwe energieontwikkelingen, verwachtingen over de mate waarin kantoorwerkers thuiswerken (waarbij wij ons afvragen of de te bouwen woningen groot genoeg worden om nog een behoorlijke thuiswerkplek te kunnen hebben), verwachtingen over rentestanden en verwachtingen over hoe het winkelgedrag van inwoners zich gaat ontwikkelen.
En de ouderen?
‘Een andere ontwikkeling in de maatschappij is vergrijzing; het woord senioren komt net als het woord ouderen slechts tweemaal voor in deze herziene ontwikkelvisie.
Senioren die in de toekomst hun huidige woning best willen verruilen voor een kleiner appartement maar vaak zelf, net als hun sociale netwerk afhankelijk zijn van eigen vervoer per auto van deur tot deur, simpel omdat fietsen en lopen niet meer goed lukt en ze dan sociaal isoleren.
Ruimte erbij, maar financieel risico
Wij zien in de visie een bijdrage aan een oplossing voor de regionale woningbouwopgave die ruimte gaat bieden aan vele nieuwe Amstelveners maar waarvoor onze huidige inwoners een te groot financieel risico lopen, waarvoor ze tijdens de bouw jaren overlast zullen ervaren en waarbij de kans klein is dat er wordt bijgedragen aan de problemen die zij ervaren op hun eigen lokale woningmarkt.
In het raadvoorstel staat dat de uitgangspunten van 2020 achterhaald zijn; ik kan u verzekeren dat we dat over vier jaar ook zullen constateren over de huidige plannen.”