Beschermen van de gezondheid van de burger
Zorg en gezondheid
- Strenge voorwaarden voor markttoegang en prijs van medicijnen
- Meer geld voor het fabriceren van medicijnen in Europa
- Nultarief BTW voor groente, fruit en brood
Zorg kan goedkoper door samenwerking en afstemming in Europa. Door een Europese markt voor zorg en gezondheid wordt het gemakkelijker om ook over de grens zorg en medische behandelingen, te ontvangen. Europa draagt bij aan innovatie, ontwikkeling en productie van nieuwe medicijnen, medische apparaten en producten, waardoor mensen de zorg kunnen krijgen waar ze recht op hebben en soms nog goedkoper ook. 50PLUS staat ook in Europees verband zeer kritisch tegen verdere uitbreiding van de marktwerking in de zorg.
Om kwaliteit van zorg binnen de Europese Unie te kunnen waarborgen zouden Europese kwaliteitscriteria kunnen worden gesteld. 50PLUS zet zich in om alle soorten van onderzoek te stimuleren binnen Europa die de gezondheid en kwaliteit van leven van de ouder wordende mensen kunnen verbeteren.
Ongeveer de helft van de nieuwe geneesmiddelen is ontwikkeld met behulp van publieke financiering, dat wil zeggen: ons belastinggeld. De Europese burgers moeten daar ook van profiteren. Daarom moet de EU voorwaarden stellen aan de toegankelijkheid en prijs van medicijnen die met behulp van publiek geld ontwikkeld zijn. Daarom wil 50PLUS dat er duidelijkheid komt over de ontwikkelkosten en de vaststelling van prijzen van medicijnen op de Europese markt.
Gezamenlijke inkoop op Europees niveau kan daarbij een positieve rol spelen. Bij toelating tot de markt moeten nieuwe medicijnen niet alleen voldoen aan voorwaarden van kwaliteit, veiligheid en effectiviteit, maar ook voorzien in een medische behoefte, op basis van onafhankelijk onderzoek. Daarbij wil 50PLUS vooral aandacht voor medicijnen tegen ouderdomsziekten.
Ongezond voedsel verhoogt de kosten voor de gezondheidszorg op latere leeftijd. De Europese Unie moet daarom veel meer aandacht besteden aan preventie en informatie. Daarbij krijgt het onderwijs extra aandacht. 50PLUS wil een nultarief voor BTW op zaken als groente, fruit en brood. 50PLUS wil dat er in Europa een goed waarschuwingssysteem komt
voor levensmiddelen met teveel suiker, zout of vet. Verder pleit 50PLUS naast scherp toezicht op voedselveiligheid ook voor beleid dat de productie van gezond voedsel en het consumeren daarvan stimuleert.
Andere onderwerpen
Meer Europese Unie voor minder geld
- Invloedrijke Eurocommissaris voor vergrijzingsbeleid
- Minder onnodige Europese agentschappen
- Schrappen van Straatsburg als vergaderplek voor het Europees Parlement.
50PLUS wil dat er een Eurocommissaris voor vergrijzingsproblematiek komt die alle Europese wetgeving en andere vormen van beleid toetst op de consequenties van en voor de vergrijzing nu en in de toekomst.
Er kan in Europa nog heel wat bezuinigd worden. Allereerst door Straatsburg te schrappen als vergaderlocatie voor het Europees Parlement. Het moet afgelopen zijn met de onzinnige, kostbare en tijdrovende maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg. Omdat Frankrijk vasthoudt aan Straatsburg zal 50PLUS in het Europees Parlement een initiatiefvoorstel indienen om het voor parlementariërs die niet naar Straatsburg willen, mogelijk te maken digitaal te debatteren en te stemmen en vanuit Brussel.
Verder moet er een einde komen aan het steeds weer optuigen van nieuwe Europese agentschappen voor zaken waar de Europese Unie niet over gaat, zoals de arbeidsmarkt.
Bestaande agentschappen en comités moeten worden getoetst op hun prestaties, gekoppeld aan de vraag of ze moeten blijven bestaan. Agentschappen die zich niet richten op Europese kerntaken, kunnen hun deuren sluiten.
Een fors deel van het budget van de EU gaat naar de structuurfondsen (cohesiebeleid). Er gaat echter nog veel te veel geld naar overbodige projecten en naar regio’s die het geld niet echt nodig hebben. 50PLUS wil dat die cohesiegelden alleen nog gebruikt worden voor de minst welvarende regio’s in de EU.
Onderwijs, kennis- en innovatie
- Meer aandacht voor wederzijdse erkenning diploma’s en certificaten
- Meer geld voor kennis en innovatie
Onderwijs is en blijft een zaak voor de lidstaten, maar de Europese Unie kan wel een aanvullende rol spelen. Europese programma’s zoals Erasmus maken het voor studenten mogelijk (een deel van) hun studie aan een buitenlandse universiteit te volgen. Goed opgeleide jongeren met buitenlandervaring en talenkennis vinden sneller een baan, in eigen land of elders in Europa.
50PLUS vindt het een goede zaak dat Erasmus verder wordt uitgebreid en zal zich inzetten voor verdere versterking van dit project, met name gericht op opleidingen beneden universitair niveau. Op het gebied van wederzijdse erkenning van vakdiploma’s en ervaringscertificaten dient de Europese Unie een grotere rol te spelen.
In EU verband kan en moet meer gedaan worden aan het stimuleren van kennis en innovatie. Het al bestaande kennis- en innovatiebeleid moet worden doorontwikkeld. Dit is van cruciaal belang voor de concurrentiepositie en het behoud van werkgelegenheid in de Europese Unie. 50PLUS zal zich ervoor inzetten dat het topsectoren beleid dat in Nederland vorm krijgt, ook in EU-verband wordt uitgewerkt. De wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties wordt weliswaar gegarandeerd door Europese wetgeving, maar de toepassing in de lidstaten laat te wensen over. Daar moet verbetering in komen.
50PLUS gaat bekijken welke mogelijkheden er zijn om in Europees verband aanpak van laaggeletterdheid te versterken. Daarnaast moeten middelen worden vrijgemaakt om senioren meer mogelijkheden te geven om mee te komen in de wereld van de digitale communicatie.
Dat versterkt hun positie op de arbeidsmarkt en biedt hen ook na pensionering meer mogelijkheden om nog volop maatschappelijk mee te doen. 50PLUS zal bepleiten hiervoor middelen uit het Europees Sociaal Fonds vrij te maken.
Landbouw en Platteland
- Meer steun voor biologische landbouw i.p.v. grootschalige en industriële landbouw
- Meer aandacht voor het platteland
50PLUS wil dat er niet meer subsidie naar Europese boeren gaat dan strikt nodig is en aanzienlijk minder dan nu het geval is. Het gegarandeerd inkomenssubsidiebeleid heeft tot excessen in productie geleid. Daardoor produceren boeren vaak meer voedsel dan nodig is. Landbouwsubsidies moeten worden gericht op innovatie en duurzaamheid. 50PLUS wil geld
vrijmaken ter stimulering van ontwikkeling en productie van voedsel dat aantoonbaar een preventieve werking op de volksgezondheid heeft. Dit betekent het bevorderen van biologische landbouwmethoden met een focus op natuurlijke processen, biodiversiteit en milieuvriendelijkheid, in plaats van intensieve, grootschalige landbouwpraktijken die vaak afhankelijk zijn van synthetische chemicaliën en monocultuur.
Een ander deel van de subsidies moet worden gebruikt voor ontwikkeling van het platteland. In 2025 is 50% of meer van de Europeanen 50PLUS en zal meer dan 20% van de Europeanen 65 jaar of ouder zijn. Ook neemt het aantal 80plussers snel toe. Door de vergrijzing en het vertrek van jongeren naar de steden, verdwijnen er in Nederland op het platteland veel noodzakelijke voorzieningen zoals winkels. 50PLUS wil dat een deel van het Europese landbouwgeld naar plattelandsvoorzieningen gaat, zodat deze op peil blijven. Zo kan worden voorkomen dat complete dorpen verdwijnen en kan bereikt worden dat de leefbaarheid in stand blijft.
Cultuur
- Bescherming waardevolle nationale culturen
- Aantasting vrijheid van meningsuiting hard aanpakken
- Bescherming van sociale media
Europa is een continent met een ongekende veelheid aan talen en culturen. Die diversiteit moet bewaard blijven. De Europese Unie heeft als taak de ontplooiing van de culturen van de diverse lidstaten te stimuleren en tegelijkertijd het gemeenschappelijk cultureel erfgoed te benadrukken. Waardevolle nationale culturen verdienen bescherming.
Culturele sectoren zijn in de EU belangrijke bronnen van inkomsten en werkgelegenheid.
Er werken ongeveer acht en een half miljoen mensen in deze sectoren.
Om de mogelijkheid elkaars cultuur beter te leren kennen wil 50PLUS invoering van een Europese cultuurpas. Die pas geeft recht op de in het desbetreffende land geldende korting op de toegang tot culturele en belangrijke maatschappelijke instellingen.
De Europese Commissie wil in de komende jaren vooral werk maken van de samenwerking tussen de culturele sector en de media. Voor 50PLUS heeft steun aan media prioriteit In steeds meer landen proberen overheden media onder controle te krijgen. Dat is funest voor de vrijheid van meningsuiting die een belangrijke grondslag vormt voor onze democratie.
50PLUS wil dat de Europese Unie krachtig optreedt tegen landen die bezig zijn de vrije pers monddood te maken.
Op het gebied van sociale media moet de EU strengere regels instellen media om onze kinderen te beschermen. Onder andere zou de anonimiteit op sociale media moeten worden verboden, want zo dwing je verantwoordelijkheid af. Ook moet de EU sociale mediaplatforms verplichten om jonge kinderen te beschermen tegen ongeschikte inhoud en nepnieuws actief bestrijden.
EU-Wetgeving
- Stoppen met richtlijnen, alleen nog wetgeving
- Geen aantasting van vetorecht lidstaten
De Europese Unie is er voor de lidstaten. Zij bepalen met elkaar wat er in de Europese Unie wel en niet gebeurt en niet de Europese Commissie. 50PLUS wil dat de rol van de Commissie beperkt blijft tot het uitvoerend orgaan van wat de lidstaten samen hebben besloten. Het Europees Parlement moet meer zeggenschap krijgen op alle beleidsterreinen, inclusief de begroting. De ontwikkeling naar de afschaffing van het vetorecht voor lidstaten bij belangrijke beslissingen moet worden stopgezet. Het vetorecht moet blijven bestaan.
Het moet afgelopen zijn met de stroom van richtlijnen die de Europese Commissie over de lidstaten stort. Voortaan moet de Commissie zich beperken tot direct werkende wetgeving. De Europese Unie is er niet voor de details, maar voor de hoofdlijnen.
50PLUS wil invoering van een systeem van kort geding binnen het Europese Hof van Justitie. De huidige werkwijze leidt vaak tot zeer langdurige en daardoor frustrerende procedures.
De besluitvorming binnen de Europese Unie moet veel beter te volgen zijn voor de inwoners van de EU-landen. 50PLUS heeft samen met andere partijen in het Nederlandse parlement het initiatief genomen om meer transparantie te regelen. Dat is inmiddels door vrijwel alle EU-parlementen overgenomen. Ook binnen het Europees parlement gaat 50PLUS zich daar hard voor maken.
Uitbreiding
- Voorlopig geen uitbreiding van de EU
- Verbreden samenwerking in BeNeLux verband
50PLUS vindt een Europese Unie met de huidige lidstaten voorlopig genoeg. Het mag niet meer voorkomen dat landen die nog niet klaar zijn voor het lidmaatschap, toch worden toegelaten in de hoop dat ze gaandeweg aan alle criteria gaan voldoen. De
Europese Unie is in haar huidige omvang als organisatie niet klaar voor verdere uitbreiding. Het onvoldoende functioneren van de EU wordt steeds weer duidelijk als er Europees moet worden opgetreden, bijvoorbeeld bij de aanpak van immigratiestromen of financiële crisissituaties. De EU moet snel en uniform namens alle lidstaten kan optreden, kan over verdere uitbreiding met solide, stabiele en democratische landen worden nagedacht.
50PLUS is wel voorstander van het verder verbreden van de samenwerking in de BeNeLux met als mogelijk resultaat een (con-)federatie tussen de BeNeLux lidstaten. Nederland hoort tot de 20 grootste economieën in de wereld. Zeker in BeNeLux-verband zoude wij voor de G2 moeten worden uitgenodigd.
Aanpak van ‘lakse’ landen
- Harde sancties tegen landen die afspraken en regels negeren
- Jaarlijkse verantwoording besteding EU-gelden door lidstaten
In de afgelopen jaren is in toenemende mate duidelijk geworden dat de Europese Unie lidstaten kent die zich niets aantrekken van samen gemaakte afspraken. Dat is duidelijk geworden bij de opvang van migranten, maar ook bij maatregelen in landen die op gespannen voet staan met wat er binnen de EU is afgesproken over democratie en rechtsstaat.
50PLUS wil dat landen die zich niet aan afspraken houden, daarvoor worden gestraft. Dat kan door te korten op voor die landen bestemd fondsen, maar ook door hen binnen de EU stemrecht te ontnemen.
De Europese Unie moet strenger optreden tegen verboden staatssteun die overheden verstrekken aan bedrijven of andere privaatrechtelijke organisaties. 50PLUS vindt dat landen die zich schuldig maken aan dit soort praktijken in de toekomst niet op Europese steun hoeven te rekenen als ze in de problemen komen. Wie niet in staat of bereid is om de zaken in eigen huis op orde te brengen, hoeft niet voor hulp aan het Europese loket aan te kloppen.
Elke lidstaat moet jaarlijks laten zien dat EU-gelden in eigen land op de juiste manier zijn besteed. Als ze dat niet kunnen, dan krijgen ze minder geld uit Europese fondsen.