Zorgen over verdergaande digitalisatie in rechtspraak
50PLUS in de Eerste Kamer maakt zich zorgen over de verdergaande digitalisatie in de rechtspraak, ook bij zittingen, waardoor kwetsbare groepen mogelijk minder makkelijk toegang tot rechtspraak hebben. Dat blijkt uit vragen van Eerste Kamerlid Martine Baay aan de minister voor rechtsbescherming over het Jaarplan 2022 van de Raad voor de Rechtspraak.
In het Jaarplan wordt opgemerkt dat de ervaringen die tijdens de coronacrisis met online zittingen zijn opgedaan in 2022 zullen worden gebruikt om de technische infrastructuur voor online zittingen verder te verbeteren.
Gestreefd wordt naar digitaal procederen voor alle zaakstromen met een focus voor online zittingen waarbij gedetineerden in penitentiaire inrichtingen (PI’s) verblijven. De leden van de 50PLUS-fractie vragen zich af of dit in de nabije toekomst betekent dat in zijn algemeenheid wordt ingezet op online zittingen met afbouw van de fysieke zittingen ook bij civiele en familiezaken.
Martine Baay vraagt de minister of hij het met 50PLUS eens is dat een meerwaarde bestaat bij fysieke zittingen waarbij er één-op-één contact is tussen rechter en betrokken procespartijen. “ Lichaamstaal kan soms meer uitdrukken dan een stroom van woorden. Denkt de minister dat via online zittingen een rechter dezelfde indruk verkrijgt van een procespartij als tijdens een fysieke zitting? In hoeverre meent u dat de gemiddelde Nederlandse burger digitaal vaardig genoeg is om zich tijdens online zittingen zo danig te presenteren dat de rechter van hem/haar dezelfde indruk verkrijgt als bij een fysieke ver schijning?”
De leden van de 50PLUS-fractie vragen zich ook af of niet het gevaar bestaat dat puur vanuit economisch gezichtspunt in de nabije toekomst alle zaakstromen enkel online worden afgedaan. “Wat betekent dat voor de minder digitaal vaardigen onder ons? Hoe verhoudt zich dit met de laagdrempelige toegang tot de rechtspraak voor iedereen waarnaar gestreefd wordt?”
Lees HIER de volledige tekst.
© 17 februari 2022