De bestaande politieke partijen maken het 50PLUS bijna onmogelijk om in alle districten mee te doen aan de komende Tweede Kamerverkiezing op 12 september.

Om mee te kunnen doen moeten alle partijen hun kandidatenlijsten inleveren. Nieuwe partijen hebben nog een extra taak, die hebben per kieskring (20 in totaal) 30 (liefst 32) handtekeningen nodig die verklaren dat ze de lijst ondersteunen. Die bepaling geldt zelfs voor 50PLUS terwijl de partij al is vertegenwoordigd in der Eerste Kamer en in de meeste Provinciale Staten.

In de 19 districten van Nederland zelf is dat al een hele klus, maar het is nagenoeg ondoenlijk op de zogenaamde BES-eilanden (Bonaire, St Eustatius en Saba). 50PLUS heeft daar nog geen leden.

Het is niet voldoende dat iemand zijn of haar handtekening zet, nee, om de drempel extra hoog te maken moeten de ondersteuners op het gemeentehuis (het kantoor van het openbaar lichaam) in aanwezigheid van een bepaalde ambtenaar die handtekening zetten.

Op Bonaire had 50PLUS 37 mensen gevonden die thuis hert bewuste formulier al hadden getekend. Die getekende verklaringen werden ingeleverd, maar dat bleek onvoldoende. Ze mensen moeten zelf naar het loket komen, zodat de ambtenaar kan controleren dat de handtekening klopt met die in het paspoort.

Op Bonaire is het kantoor van het openbaar lichaam maar enkele uren per dag geopend en de wachttijd bedraagt twee uur! De BES-eilanden zijn een nieuw district voor alle partijen. Toch hoeven de bestaande partijen deze belachelijke exercitie niet uit te voeren.

Als het 50PLUS niet lukt om de ondersteuningsverklaringen van de BES-eilanden binnen te halen zijn de gevolgen immens. We doen dan niet mee in dat district, en dat terwijl 50PLUS de enige Nederlandse partij is die de belangen van de bevolking daar noemt in het verkiezingsprogramma; we krijgen een veel lager lijstnummer en… we krijgen aanzienlijk minder zendtijd voor politieke partijen.

Iedereen op Bonaire, St Eustatius en Saba roepen we daarom op ons te steunen. Mensen in Nederland die iemand kennen op de eilanden vragen we te bemiddelen. Het gaat om het inleveren van onderstaand H4-formulier. U mag het uitprinten en inleveren op het adres Kaya Almirante Pedro Louis Brion 12, Kralendijk. 

Eerst treft u hieronder het formulier voor Bonaire aan. Daaronder staat een 'generiek' formulier, bestemd voor St Eustatius en Saba. Helemaal onderaan staat de toelichting.

Formulier H4 Bonaire

Formulier H4 Generiek

Model H Toelichting