Geen steun motie 65+-verhuisregeling

18 oktober 2023

Een Raadsvergadering die íets anders liep dan gehoopt, met een klein lichtpunt in de vorm van een toezegging.
De door 50PLUS ingediende motie ’65+-verhuisregeling Amstelveen’- gesteund en mede ingediend door Actief voor Amstelveen, CDA, ChristenUnie, BVNL en SP –  kreeg helaas geen meerderheid.
GL en BBA zouden bij een stemming vóór hebben gestemd.

Wij haalden het nul-trappenpunt aan: als met het stijgen der jaren het traplopen steeds moeilijker gaat en men een huurwoning met trappen zou willen inruilen voor een woning op de begane grond.

Oproep aan het college in de ingediende motie:
1. een 65-plus-verhuisregeling in Amstelveen te introduceren, of de regeling ‘Van Groot naar Beter’, zoals die er ook is wanneer een eengezinswoning wordt achtergelaten, uit te
breiden;
2. deze regeling ook te laten gelden voor 65-plussers in Amstelveen die geen sociale huurwoning achterlaten maar verder aan dezelfde voorwaarden voldoen om de zgn. ‘armoedeval’ te voorkomen.

Punt 2 interpreteerde wethouder Elzakalai (Wonen) als ‘wanneer een 65-plusser een koopwoning achterlaat, men óók aanspraak kan maken op een (gelijkvloerse) sociale huurwoning.’
Hierop interrumpeerde Emiel Sjaardema de wethouder; er is in de motie niet gesproken over koopwoningen.Emiel lichtte nogmaals toe dat het hier níet gaat over mensen met koopwoningen, maar normale ouderen die op een gegeven moment de trap niet meer op kunnen.
Verhuizen als men in de 80 is, is vaak ondoenbaar.
Wanneer men 65 is, of wellicht zelfs iets eerder, dan heeft dat wél de voorkeur.Het gaat erom dat er alleen ván een sociale huurwoning náár een sociale huurwoning moet kunnen worden verhuisd.
Er wordt altijd gesproken over doorstroming; dit is een voorbeeld hoe die in kleine stapjes bevorderd kan worden.
Armoedeval
Voor de ‘omgekeerde scheefwoners’ die in de armoedeval terecht zijn gekomen wordt helemaal niets gedaan. Wij zeggen neem dan ook deze groep mee. Een groep die – naast hun pensioen – vaak nog een baantje erbij heeft om het financieel te kunnen redden, zou ook de kans moeten krijgen om naar een nul-tredenwoning te verhuizen.
65regeling motie verworpenVROUW 400 x 400 px
Geen steun coalitie, motie ingetrokken t.b.v. toezegging wethouder
Erg spijtig. Misschien hadden wij moeten vermelden dat het hier vrije-sector-woningen betreft.
Om tóch enige steun te krijgen voor punt 1, en als punt 2 het struikelblok was – dan was 50PLUS bereid dát te laten vallen; niet van ‘vrije sector naar sociaal’ maar alleen ‘van sociaal naar sociaal’.
Tawros Aslanjan (D66) vroeg vervolgens het college om een nieuw pre-advies op de aangepaste motie, waarop Emiel een schorsing aanvroeg om te overleggen.
Hierna vroeg hij de wethouder om een toezegging.Toezegging
De wethouder zegde toe dat wanneer het tot uitvoeren komt, er daarover tijdens een raadsgesprek met ons in gesprek zal worden gegaan over de mogelijke voorrangsregeling voor senioren. Dan zullen alle punten de revue weer passeren.Wordt dus vervolgd!

Wat er nog meer werd besproken: 
PLECK, verduurzamen
De hogere ambities, en daarmee samenhangende kosten, staan wat 50PLUS betreft niet met elkaar in verhouding.
In 2030 al een fossielvrije stad klinkt mooi maar wie krijgt hiervoor de rekening? Met hoeveel zal de OZB toenemen als we het nog verder willen versnellen?
Bovendien is het volledig elektrificeren van het wagenpark niet fossielvrij. Net als alles van het gas af.
Nog los van het feit dat het net het niet eens aankan.
Het voorop willen lopen werkt prijsopdrijvend. Dit lijkt ons een ongewenst neveneffect.
Debat parkeren
50PLUS voelt niets voor betaald parkeren door heel Amstelveen.
Dit brengt onnodige kosten met zich mee terwijl het lang parkeren ook anders valt op te lossen. Denk hierbij aan een bewonersvergunning in combinatie met een blauwe kaart voor bezoekers.

In meerdere gemeenten (Edam) wordt dit ook succesvol toegepast.

Nu zijn de kosten nog relatief laag maar in de toekomst valt er eenvoudig aan de knoppen te draaien bij een tekort of het ontmoedigen van het autobezit. Dit willen wij graag voorkomen!
De Scheg
Een mooie wijk maar te eenzijdige bouw en te weinig ontsluitingen.
Om die reden zullen wij tegen stemmen.