Door in het voorgestelde pensioenakkoord vast te houden aan de risicovrije rekenrente is de dreiging van kortingen op de pensioenen niet van tafel. Om die kortingen te voorkomen wil 50PLUS af van de kunstmatig laag gehouden rekenrente!

Biljet 50 Euro - Foto: Isadora Lollo (FreeImages)

Het is mooi dat in het concept-pensioenakkoord 100 procent dekkingsgraad wordt aangehouden in plaats van 104,5 procent. Maar ook dan dreigen er kortingen voor pensioenfondsen die onder de 100 procent zitten en dat dreigt eind van het jaar voor de metaalfondsen. Als de dekkingsgraad beneden 100 procent blijft, komt ook de beloofde indexatie niet. Dat is met de huidige goed gevulde pensioenpotten en prachtige rendementen niet uit te leggen!

Tijdig kunnen stoppen

50PLUS hecht aan het tijdig kunnen stoppen met werken: 65 jaar kán en is betaalbaar! Iedere stap deze richting op zullen we omarmen, maar dit akkoord lijkt de andere kant op te blijven hollen. Natuurlijk staat het mensen vrij om vrijwillig door te werken, maar we zien te veel mensen die arbeidsongeschikt raken. De laatste gezonde jaren worden mensen door de neus geboord. Wie wil dit? 50PLUS niet!

Ook plussen

En ja, we zien ook enkele plussen, zoals een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering voor al die ZZP’ers; mooi dat dat risico weggenomen wordt. 50PLUS heeft hier al eerder voor gepleit. Mooi is ook dat een kostendekkende premie wordt geëist, dat had al veel eerder gemoeten. Ook het feit dat we de buffers niet meer belangrijker vinden dan uitkeringen is een verbetering.

Onaanvaardbare herverdeling

Voor 50PLUS is het onduidelijk waar de kosten van het afschaffen van de doorsneepremie komen te liggen. Dat prijskaartje is ruim 60 miljard euro! Geen klein bier! 50PLUS wil niet dat de gepensioneerden die rekening gaan betalen, want ook dan komt die indexatie er zeker niet. Wij noemen dat een onaanvaardbare herverdeling.

Al met al vereist dit pensioenakkoord absoluut nog verbeteringen!

Lees ook: Het grootste probleem blijft de rekenrente

© 4 juni 2019