De grote pensioenfondsen hebben schitterende rendementscijfers, van tegen 20 procent. Van 2009 tot 2019 was er al 785 miljard (!) euro méér binnengekomen dan er is uitgegaan. Daar komen over 2019 nu nog enkele honderden miljarden bij. 50PLUS eist voor 2020 dan ook een indexatie van alle pensioenen met minimaal 2,5 procent! Dat kost de fondsen slechts 0,9 miljard euro…

De grote pensioenfondsen komen vandaag met hun cijfers over het afgelopen jaar. 50PLUS verwacht dat het rendement over 2019 zelfs op of boven de 20 procent is uitgekomen. Tussen 2009 en 2019 was er volgens antwoorden van verantwoordelijk minister Koolmees al 785 miljard euro méér binnengekomen dan er aan pensioenuitkeringen is uitbetaald. Daar komt in de cijfers van 2019 nu dus nog een waanzinnig bedrag bij.

50PLUS eist indexatie

900 miljard euro aan opbrengsten die níet uitgekeerd zijn… Logisch dat de fondsen dan niet hoeven te korten op de pensioenen. Dat weten wij al heel lang! Maar met een gigantisch rendement van circa 20 procent moet indexeren óók geen enkel probleem zijn. 50PLUS eist daarom dat in 2020 de pensioenen worden geïndexeerd: minimaal 2,5 procent erbij!

Verhogen van alle pensioenen met 2,5 procent kost circa 900 miljoen euro. Nog géén 1 miljard euro dus! Als er over een periode van tien jaar 900 miljard meer binnenkomt dan er uit gaat, dan is indexatie een peulenschil. “Niemand kan me wijsmaken dat indexeren niet kan!”, stelt Henk Krol, fractieleider van 50PLUS in de Tweede Kamer.

Ook goed voor de werkenden

Indexeren van de pensioenen is niet alleen voor de huidige gepensioneerden een noodzaak – hun pensioenen zijn al elf jaar niet meer aangepast aan de alsmaar stijgende prijzen – maar ook voor de werkenden. Elk jaar dat er niet geïndexeerd is, wordt ook hún pensioen minder waard. Dat merken zij niet meteen, niet nu, maar wél later als zij met pensioen gaan.

“De pensioenfondsen maakten de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement van 7 procent. Schitterende cijfers, en dat gemiddelde gaat dankzij een fantastisch jaar nog ietsje verder omhoog! Maar van dat gigantische rendement zag de burger geen cent”, zegt Henk Krol. “Pensioenen worden al jarenlang niet geïndexeerd en dat moet nu – nu de fondsen komen met wéér waanzinnig mooie rendementscijfers – afgelopen zijn. Indexeren moet, nog dit jaar!”

Opmars van 50PLUS

Henk Krol constateert dat veel politieke partijen momenteel aan het draaien zijn op hun pensioenstandpunt. Niet gek, vindt hij. “Dat Koolmees en het kabinet nu milder zijn en water bij de wijn doen, komt natuurlijk door de opmars van 50PLUS in de peilingen. Alleen al de dreiging van negen zetels voor 50PLUS doet wonderen. De VVD die zes zetels dreigt te verliezen, Koolmees’ D66 dat acht zetels in de min staat, het heeft echt effect. Een mooier compliment voor de jarenlang inzet van 50PLUS had ik vandaag niet kunnen krijgen. En onze nieuwe eis is klip en klaar: nu minimaal 2,5 procent erbij op alle pensioenen!”

En reagerend op de pensioenberichtgeving in De Telegraaf – die kopte: ‘Pensionado grijpt mis’ – zegt Henk Krol: “In 2019 kwam er bij de pensioenfondsen tussen de 250 en 300 miljard méér binnen dan er uit ging aan pensioenuitkeringen. Over de afgelopen tien jaar is dat dan 910 miljard. Onze pensioenreserve nadert nu de twee biljoen. De grootste pensioenpot ter wereld. Geen enkel ander land heeft zoveel reserves!”

Gelegaliseerde diefstal

En tegen jonge generaties zegt hij: “Ook jongeren kunnen heel tevreden zijn. De ouderen van nu begonnen met een lege pot, terwijl jongeren instappen met een ruim gevulde pot”. Ook voor het kabinet heeft hij een waarschuwing: “Alle rendementen van nu reserveren voor later is gelegaliseerde diefstal, economisch dom en internationaal ongehoord. Landen zonder reserves verhogen hun pensioenen wél. Wat is de bedoeling: moeten we met dit geld de EU straks redden of wil men het bedrag overhevelen naar noodlijdende verzekeringsmaatschappijen?”

Lees ook: Koopkrachtverlies na topjaar niet uit te leggen

© 22 januari 2020

%MCEPASTEBIN%