‘We worden door onze eigen overheid bedonderd’

“Gepensioneerden in Nederland worden door hun eigen overheid bestolen”, stelt Roelof Jan Mulder. “Net doen of er geen geld is voor indexatie en zelfs dreigen met korten, dat is van de zotte.”

Geld graaien

“We worden door onze eigen overheid bedonderd.” Dat is geen uitspraak van ondergetekende maar van een verontwaardigde mevrouw op de SeniorenExpo in Veldhoven. Het ging over de pensioenen en over het feit dat ze er al tien jaar geen cent bij gekregen had. En dat terwijl ze steeds overal leest dat er ongelooflijk veel geld in de pensioenpotten zit. “Waarom krijgen wij daar dan niets van?”, vroeg ze zich af. “Ik krijg steeds meer moeite om de week rond te komen. Een uitje of een kopje koffie buiten de deur? Ik heb er geen geld meer voor. Nee, we worden door onze eigen overheid bedonderd.”

Kritiekloos nablaten

En zo is het maar net. Het akelige is dat ook de meeste media volkomen kritiekloos het onzinnige standpunt van minister Koolmees (D66) en van de kwade genius Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) overnemen en hen voortdurend nablaten dat ‘de pensioenfondsen’ in zwaar weer verkeren. Wat een onzin. Ze hebben nog nooit zoveel geld in reserve gehad. Ruim driemaal de staatsschuld. En toch schrijft ook Peet Vogels in zijn column bij het uitstekende interview met Peter Borgdorff, CEO van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, dat de fondsen te weinig geld in kas hebben. Ik vergelijk die uitspraken dan maar even met die van onze pensioengoeroe van Het Financieele Dagblad, Martine Wolzak, die ons ook voortdurend op de mouw spelt dat de fondsen over te weinig vermogen zouden beschikken om de pensioenen in de toekomst te kunnen garanderen.

Hoe het werkelijk zit

In werkelijkheid ligt de zaak wel even anders. Behalve dat gigantische vermogen waarover de fondsen beschikken (1500 miljard en daar is het afgelopen jaar nog eens gemiddeld 18 procent bij gekomen vanwege goede beleggingsresultaten) moet nu eindelijk de misvatting maar eens de wereld uit dat de pensioenfondsen alleen maar rendement zouden halen met behulp van de verplichte rekenrente. Die is op dit moment praktisch nul, dus als dat zo zou zijn zaten de fondsen inderdaad in de problemen.

Maar dat is absoluut niet het geval. 70 procent van het kapitaal van de pensioenfondsen is belegd in aandelen en andere activa. Daar maken ze soms gigantische (zoals vorig jaar) rendementen op. De afgelopen vijftig jaar gemiddeld 6 procent. Dat is heel wat meer dan die door de Europese Centrale Bank (ECB) gemanipuleerde (kunstmatig laag gehouden om de zuidelijke EU-landen met enorme schuldenlasten tegemoet te komen) risicoloze rekenrente.

En om dat woord risicoloos gaat het nu. De overheid gaat ervan uit dat er voldoende geld in kas moet zijn en blijven om de uitgestelde verplichtingen (pensioenuitkering van toekomstige gepensioneerden) te kunnen financieren. Daarom rekent men met die zogenaamde risicoloze rekenrente. Nou, dat levert dus niet zo veel op. Toch doen de overheid en de pensioenwaakhond DNB net alsof er geen andere inkomsten voor de fondsen zouden zijn. Klinkklare nonsens dus. Alsof het rendement op de beleggingen van de ene op de andere dag volledig zouden wegvallen. Natuurlijk zijn er fluctuaties in het beleggingsresultaat. Daarom moet er ook worden uitgegaan van een gemiddelde. Voor mijn part neem je een gedeelte rekenrente en een gedeelte beleggingsresultaat als uitgangspunt om die uitgestelde verplichtingen te berekenen. Maar net doen of er geen geld is voor indexatie en zelfs dreigen met korten, is van de zotte. Ik durf rustig te stellen dat de gepensioneerden in Nederland door hun eigen overheid worden bestolen! En dat moet afgelopen zijn!

Roelof Jan Mulder

Lees ook: Gigantisch rendement, maar de burger ziet geen cent

Opiniestuk uit het Brabants Dagblad van 28 januari 2020
Roelof Jan Mulder is voorzitter van 50PLUS Brabant