50PLUS vindt het belangrijk dat er goede nazorg is voor mensen die getroffen zijn door het coronavirus. Die nazorg kan gegeven worden door een landelijk kennisinstituut, maar ook door zorgvuldig gescreende, professionele vrijwilligers, bijvoorbeeld opgezet door een ouderenorganisatie.

Telefonische hulpverlening - Foto: Sabine van Erp (Pixabay)

Er moet een landelijk kennisinstituut komen om nazorg te bieden aan coronapatiënten. Dat is een voorstel van SP en D66, en 50PLUS staat daar achter. “Een kennisinstituut nazorg coronapatiënten is een goed initiatief”, stelt Corrie van Brenk. De impact van het coronavirus op de levens van mensen die ziek zijn geweest is heel groot. En vooral onder ouderen zijn de gevolgen van het virus uiterst ingrijpend. Belangwekkende thema’s als afscheid nemen (of het juist geen afscheid kunnen nemen), eenzaamheid en de zin en de waarde van het leven komen bij veel slachtoffers naar boven. Zij worstelen meer dan ooit met die levensvragen. Gerichte nazorg kan deze mensen – die al zoveel te lijden hadden onder het virus – helpen hun leven op te pakken.

Zorgvuldig gescreend
Een meerwaarde bij die nazorg kan gevonden worden in het nauw samenwerken met ouderenorganisaties, op landelijk en regionaal niveau, meent Corrie van Brenk. De fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer neemt als voorbeeld KBO Brabant. “Die ouderenorganisatie heeft een groep getrainde vrijwilligers klaarstaan die kan helpen.” De ouderenorganisatie in Brabant – de provincie die bovenmatig werd getroffen door het coronavirus – heeft zorgvuldig gescreende vrijwilligers met relevante beroepsmatige achtergronden als theoloog, docent, maatschappelijk werker, human resource manager, psychiatrisch verpleegkundige en klinisch psycholoog.

Telefonische gesprekken
De vrijwilligers praten met de senioren die te lijden hebben gehad onder het coronavirus over allerlei, vaak diepgaande, thema’s die hen bezig houden. Door de contactbeperkingen die momenteel gelden voert de vrijwilligersgroep vooral telefonische gesprekken. “De vrijwilligers van KBO Brabant die de nazorg verzorgen worden begeleid door Judith Wilmer, een klinisch geriater van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven”, weet Corrie van Brenk. “Ik vind dit een fantastisch initiatief, passend bij het streven te komen tot een kennisinstituut voor nazorg van coronapatiënten. Immers: samen staan we sterk.”

© 5 mei 2020