Een sterk slot biedt veiligheidGelukkig zijn er deze maand minder woninginbraken gepleegd dan vorig jaar. Door de strengere coronamaatregelen zijn mensen meer thuis dan normaal en dat schrikt inbrekers af. Maar 50PLUS wil dat mensen ook na de coronacrisis tot op hoge leeftijd veilig en zelfstandig kunnen wonen. Daarom stelt 50PLUS voor dat alle thuiswonende ouderen eenmalig 750 euro subsidie krijgen om hun huis (verder) te beveiligen. Naast schrik, angst en verdriet scheelt dat de samenleving ook veel geld.

“Steeds meer senioren wonen tot op hoge leeftijd zelfstandig. Dat is mooi, want de meeste ouderen hechten veel waarde aan hun zelfstandigheid”, zegt Liane den Haan, lijsstrekker van 50PLUS. “Maar ze moeten zich in hun huis wel veilig voelen. Daarom willen we vanuit 50PLUS investeren in de veiligheid van senioren. In ons programma voor de Tweede Kamerverkiezingen stellen we voor dat thuiswonende ouderen een subsidie krijgen van 750 euro, per huishouden en afhankelijk van het inkomen. Daarmee willen we ervoor zorgen dat mensen weerbaarder zijn, langer zelfstandig kunnen wonen en minder snel zorg en ondersteuning nodig hebben. Bovendien scheelt het de maatschappij veel geld: van de politie en de hulp aan slachtoffers.”

Thuiswonende ouderen

Het voorstel van 50PLUS is dat thuiswonende ouderen eenmalig in aanmerking komen voor een (inkomensafhankelijke) subsidie van 750 euro per huishouden. De subsidie is niet alleen in te zetten voor bijvoorbeeld een kierstandhouder of een beveiligingscamera, maar ook voor een cursus over online veiligheid: over het voorkomen van WhatsApp-fraude en phishing, en het herkennen van een babbeltruc als een oplichter bij je aan de deur komt.

Online veiligheid

“Naast veilig wonen is online veiligheid heel belangrijk”, stelt Liane. “Steeds meer oudere mensen zijn actief op internet, social media en WhatsApp. Op die manier kunnen zij blijven meedoen en contact houden met vrienden en familie. Daar ben ik heel blij mee, maar het brengt ook een risico met zich mee. Want lang niet iedereen weet wat een veilige site is en dat je niet zomaar op een link in een sms’je moet klikken. Dat zien we helaas ook terug in de cijfers: het aantal mensen dat online slachtoffer wordt van een misdrijf is vier keer zo hoog als in 2019. Daarom is veiligheid één van onze thema’s in het verkiezingsprogramma van 50PLUS. En stel ik deze subsidie voor thuiswonende ouderen voor.”

© 28 oktober 2020