50PLUS constateert dat het kabinet en het RIVM mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder veel ouderen, keer op keer achterstellen. Het advies van de Gezondheidsraad om deze groep als eerste te vaccineren tegen het coronavirus is al vier keer (!) in de wind geslagen. Bijna een miljoen ouderen zit al vanaf maart 2020 alleen thuis. 50PLUS vraagt zich af of dit geen verwaarlozing van ouderen is en vraagt minister Hugo de Jonge om duidelijkheid.

Vaccineren - Foto: Europees Parlement

In de eerste coronacrisis gingen verpleeghuizen dicht voor bezoek en was het advies van het kabinet en het RIVM aan thuiswonende ouderen om thuis te blijven, geen boodschappen te doen en geen bezoek te ontvangen. Sociaal isolement van de meest kwetsbare mensen van onze samenleving was het gevolg. Het kabinet gaf later aan dat dit nooit meer zou mogen gebeuren.

Eenzaamheid

Nu, in de tweede coronagolf, was het advies aan mensen met een kwetsbare gezondheid opnieuw: blijf zoveel mogelijk thuis en ontvang zo min mogelijk bezoek. Opnieuw sloeg de eenzaamheid bij veel oudere mensen toe. Niemand trok aan de bel.

Nóg langer wachten

Begin dit jaar gloorde er gelukkig hoop: het vaccinatieprogramma ging van start. Léonie Sazias, Tweede Kamerlid van 50PLUS: “De Gezondheidsraad adviseerde om mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder thuiswonende ouderen en verpleeghuisbewoners, als eerste te vaccineren. Het kabinet besloot anders en ontnam deze groep opnieuw het perspectief. En wat blijkt nu: bestuurders van sommige zorgorganisaties hebben niet alleen zorgmedewerkers, maar al hun medewerkers - inclusief kantoorpersoneel - opgegeven voor vaccinatie. Waardoor er nu al wachtlijsten ontstaan en het er naar uitziet dat kwetsbare mensen nóg langer moeten wachten voor ze aan de beurt zijn. En het kabinet geeft onder druk van medici ook nog toe dat leeftijd een criterium mag zijn bij een beddentekort op de Intensive Care.”

Echt ingrijpen

“Dus weer staan ouderen achteraan in de rij”, constateert lijsttrekker Liane den Haan. “50PLUS vindt dat het kabinet nu echt moet ingrijpen. Mensen met een kwetsbare gezondheid moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Zij hebben 15 keer zoveel kans om na besmetting met het coronavirus ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden. Dat willen we toch niet op ons geweten hebben? 50PLUS vraagt zich echt af: verwaarloost het kabinet en RIVM ouderen op deze manier niet?”

► Volg 50PLUS: meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 12 januari 2021