Bij het vaccineren van ouderen loopt Nederland ver achter bij andere Europese lidstaten. “Met een bescheiden investering komt ons land weer waar wij horen te staan: in de voorhoede”, zei televisiedokter Ted van Essen tegen lijsttrekker Liane den Haan.

Ted van Essen, voormalig huisarts en op televisie Dokter Ted bij Omroep Max, heeft namens een aantal partijen in de zorg de Pleitnota vaccins aangeboden aan lijsttrekker Liane de Haan en Raymond Brood, nummer 2 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van 50PLUS. Bij zijn toelichting gaf Van Essen aan dat Nederland niet langer in de voorhoede staat waar het gaat om vaccins. Heeft ons land nog steeds een goede naam dankzij haar Rijksvaccinatieprogramma, bij het vaccineren van ouderen loopt Nederland ver achter bij andere Europese lidstaten. “Nederland is het enige land in Europa dat vaccinatie van risicopatiënten nog niet heeft ingevoerd”, geeft Van Essen als voorbeeld.

Moet beter

Dat Nederland al lang niet meer in de voorhoede meedoet als het gaat om vaccins vraagt om actie, vindt lijsttrekker Liane den Haan. “We lopen achter, geven te weinig voorlichting waardoor ook de vaccinatiebereidheid afneemt, passen geen maatwerk toe en laten ons te vaak leiden door het kostenaspect in plaats van een goede werking. Dat moet beter!”

Optimale bescherming

Al eerder heeft de Gezondheidsraad aangegeven dat er gezondheidswinst blijft liggen doordat potentieel nuttige en reeds beschikbare vaccins niet of nauwelijks in Nederland worden gebruikt. Dat rapport heeft echter niet geleid tot veel verandering in het vaccinatiebeleid. Nederland loopt hierdoor onnodig veel risico op infecties die eigenlijk nu al voorkomen zouden kunnen worden. Het is uitermate belangrijk dat het vaccinatiebeleid optimale bescherming blijft bieden, met name aan ouderen en meer kwetsbare groepen.

Weer in de voorhoede

Nederland geeft ongeveer 0,014 procent van het BNP uit aan vaccinaties. Dat is nog altijd erg weinig in vergelijking met andere landen. Voor het verkrijgen van het coronavaccin worden terecht de nodige middelen vrijgemaakt. “Met een bescheiden investering komt Nederland ook bij andere ziekten weer waar wij horen te staan: in de voorhoede”, aldus dokter Ted van Essen.

► Blijf 50PLUS volgen! Meld u hier aan voor de gratis digitale nieuwsbrief

© 12 februari 2021