Resultaat motie 50PLUS: Eerste Kamer wil eenmalig € 200 voor AOW’ers

Geld Euromunten SXC

De Eerste Kamer roept het kabinet op om AOW-ers in 2022 een eenmalige extra uitkering te geven van € 200 vanwege de hoog oplopende inflatie. Een motie daartoe van 50PLUS-senator Martin van Rooijen kreeg dinsdag 21 december de steun van alle oppositiepartijen in de Eerste Kamer.

De partijen, die het nieuwe kabinet gaan vormen – VVD, D66, CDA en ChristenUnie – stemden als enige tegen. Deze toekomstige regeringspartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. De motie werd aangenomen met 43 stemmen voor en 32 stemmen tegen.

50PLUS-Senator Martin van Rooijen stelde in zijn motie dat de inflatie over 2021 en over 2022 veel hoger uitkomt dan waar de regering in september nog van uit ging in de macro-economische verkenningen.

De regering rekende in september nog met 1,8% inflatie over 2020. Inmiddels heeft ze deze verwachting bijgesteld naar 2,7%. Voor 2022 gaat het kabinet uit van 1,8% inflatie. Ook dat getal moet inmiddels fors bijgesteld worden. De Nederlandsche Bank heeft de verwachting uitgesproken, dat de inflatie volgend jaar op 3% uit komt.

De koopkracht van AOW’ers komt dit jaar en volgend jaar hoe dan ook aanzienlijk slechter uit dan in de prognoses van de regering. Van Rooijen: ‘De nieuwste inflatiecijfers en de trend rechtvaardigen op zijn minst een incidentele compensatie van de koopkrachtdaling in 2022.’

Met het uitvoeren van de motie is een bedrag van € 600 miljoen gemoeid. Of de motie wordt uitgevoerd is vooralsnog een zaak van het kabinet. Van Rooijen ziet het aannemen van de motie als de eerste nederlaag voor het kabinet sinds het verschijnen van het regeerakkoord.

Van Rooijen reageerde later op een bericht in de Telegraaf dat de VVD tegen stemde met als reden dat de inflatie niet alleen ouderen treft. “Dit klopt niet. De koopkracht van AOW-ers stijgt niet volgens het regeerakkoord, maar wel voor werkenden met 2,4%. De AOW zit zwaar in de min door hogere inflatie”, aldus de 50PLUS-Senator. 

De tekst van de motie vindt u hier. 

Een video-opname van de stemverklaring van Martin van Rooijen en de stemming over de motie vindt u hier

© 21december 2021