Nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF STATENFRACTIE 50PLUS NOORD-BRABANT DECEMBER 2021

Twee moties aangenomen bij Begroting 2022
Op 5 en 12 november debatteerden Provinciale en Gedeputeerde Staten over de Begroting 2022. 50PLUS diende vier moties in, waarvan er twee werden aangenomen.
Met de eerste aangenomen motie riep 50PLUS het provinciebestuur op inwoners actiever te waarschuwen voor het risico van vrijkomend waterstofsulfide bij het oppompen van grondwater. In 2014 werd dat een 9-jarig kind in Deurne bijna fataal. Na onderzoek door TNO hebben provincie en GGD destijds gewaarschuwd voor dat gevaar, maar inmiddels is er nauwelijks nog aandacht voor. Dat moet vanaf 2022 beter, beloofde de provincie, nadat onze motie was aangenomen.
De tweede motie vroeg de provincie om voortaan uitsluitend mee te werken aan woningbouwplannen als er de keiharde garantie is dat die woningen niet kunnen worden opgekocht door beleggers en speculanten. De brede steun vanuit Provinciale Staten voor deze motie, met slechts drie stemmen tegen, is een duidelijk signaal dat het opkopen van woningen als verdienmodel door bijna alle partijen wordt veroordeeld.
Natuurlijk is het weren van speculanten op de woningmarkt vooral een taak van gemeenten. In Brabant voert Eindhoven per 1 januari een zelfbewoningsplicht in. Als Statenfractie hopen we dat andere Brabantse gemeenten ook snel iets in die richting gaan doen, hetzij als beleid of als onderdeel van het verkiezingsprogramma voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Drie gezonde jaren erbij voor iedere Brabander
In de Statenvergadering van 3 december werd het Beleidskader Gezondheid 2022-2030 behandeld. Dat klinkt misschien een beetje saai, maar het is een onderwerp dat ons allemaal aangaat. ‘Drie gezonde jaren erbij voor iedere Brabander in 2030’, dat is het doel van dit beleidskader. Dan praat je dus over schonere lucht, over flink minder verontreiniging van grond en water, van prettige, leefbare woonomgeving, natuur, ruimte voor sport- en recreatievoorzieningen en verder alles wat bijdraagt aan welzijn.
Om dat daadwerkelijk te realiseren, zal voortaan in elk plan van de provincie worden meegenomen of het bijdraagt aan betere gezondheid. Eigenlijk wordt dat een plicht bij alles wat de provincie gaat doen. Wij zullen daar als Statenfractie 50PLUS dan ook heel scherp op letten en daar waar nodig vragen over stellen.

 

Wel of niet onteigenen
Ook dit jaar moesten we ons als Statenfractie een paar keer uitspreken over onteigening van grond door de provincie. Het is iets waar wij enorm veel moeite mee hebben. Want het zal je maar gebeuren dat je als eigenaar van een stuk grond waar je huis op staat of die je op een andere manier gebruikt, voor het blok wordt gezet. Of verkopen, weliswaar tegen een marktconforme prijs, en anders komt er een rechtszaak over onteigening, die je vrijwel zeker verliest.
Anderzijds is er zoiets als het algemeen belang. Ook daar dien je als politieke fractie ten volle rekening mee te houden.
Voor ons is onteigening echt de allerlaatste stap, als alle andere opties zorgvuldig zijn geprobeerd, maar niet zijn gelukt. Alleen dan kunnen we instemmen met het in gang zetten van een onteigenigsprocedure, in het besef dat in het afwegen van belangen soms heel vervelende keuzes onontkoombaar zijn.

Lening om woningen Vestia te kopen
50PLUS heeft ingestemd met een lening van 45 miljoen euro door de provincie aan de gemeente Bergeijk, bestemd voor de bouw van nieuwe woningen en het verduurzamen van bestaande sociale huurwoningen.
Aanleiding voor die lening is de gedwongen verkoop van 446 sociale huurwoningen in Bergeijk door woningcorporatie Vestia. Zoals bekend zit Vestia al jaren diep in de problemen als gevolg van eigen wanbeleid. Twee lokale woningcorporaties wilden die 446 woningen overnemen en met de lening van de provincie kunnen die woningen worden gekocht en opgeknapt. Hard nodig, na jaren van slecht onderhoud door Vestia. Verder kunnen de twee corporaties nieuwe woningen bouwen als vervanging en aanvulling op die 446 huizen.
Niet alle partijen in Provinciale Staten waren enthousiast om hiervoor geld te lenen. “Vestia heeft er een puinhoop van gemaakt. Moeten wij hun problemen nu met belastinggeld gaan oplossen?”, was de kritiek. Wij snappen die bezwaren, maar voor ons wegen de belangen van de huurders zwaarder. Daarom gingen wij akkoord met de lening.

Langlopende dossiers
Na ongeveer negen jaar praten en voorbereiden, is Provinciale Staten eindelijk akkoord met de aanleg van een nieuwe stroomkabel van 380 kV. Deze hoogspanningskabel gaat van Rilland naar Tilburg en zorgt voor meer capaciteit op het Brabantse elektriciteitsnetwerk.
Het is overigens een akkoord ‘in principe’. Helemaal definitief is het dus nog steeds niet, maar optimistisch als we zijn, gaan we er van uit dat de aanleg in 2022 kan beginnen.
Een ander langlopend dossier is de GOL (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat). Het provinciebestuur rekende er op dat alle plannen dit jaar definitief zouden worden goedgekeurd, maar in november oordeelde de Raad van State dat de provincie de stikstofberekeningen toch nog maar eens moet overdoen. Voor komende zomer wordt een nieuwe uitspraak van de Raad van State verwacht.
Verder moet in het eerste kwartaal 2022 de nieuwe Omgevingsverordening voor Noord-Brabant worden vastgesteld. Ook een onderwerp waar de afgelopen jaren al heel wat over is vergaderd en waarvan de definitieve vaststelling nu in zicht is.Kerst statenfractie

Statenfractie 50PLUS:
Jan Frans Brouwers – jbrouwers@psbrabant.nl
Henry Liebregts – Hliebregts@psbrabant.nl
Volg ons op Twitter: @50PLUS_Brabant