Raadsvergadering en raadsdebat

Deze woensdagavond werd er vergaderd over meerdere onderwerpen.
Op zo’n moment merk je hoe jammer het is dat de fractie niet uit veel meer personen bestaat: het vergaderen gebeurt op dezelfde tijdstippen in verschillende ruimten.

We lichten twee zaken eruit.

  • Een tegenstem van 50PLUS – met stemverklaring* – m.b.t. het parkeerbeleid. Wij zijn namelijk tegen een verhoging zolang er sprake is van een positief saldo (en er dus in feite ‘winst’ wordt gemaakt).
  • 50PLUS wilde deze avond graag de motie ’65-plus-verhuisregeling’ indienen. Omdat er op dat moment onvoldoende meerderheid voor was zal de motie tijdens de definitieve woonvisie (vóór de zomer) opnieuw worden ingediend, hopelijk dan met meer steun.

Tijdens het raadsdebat ‘80% Woonvisie 2023 – 2030’ (andere ruimte, alleen raadsleden of burgers) sprak Emiel Sjaardema onderstaande woorden:
“Er wordt een ongelijk speelveld veroorzaakt door de landelijke overheid. Denk hierbij aan fiscale extra’s voor expats waardoor er bij het kopen van woningen bijna niet tegenop valt te bieden. En de opgelegde voorrangsregeling bij sociale huur, waarbij de taakstelling zelfs nu weer toeneemt terwijl het aantal beschikbare woningen afneemt en wij al de langste inschrijfduur van het land hebben.

Landelijk een groei tot 2030 van ca 10% en Amstelveen maar liefst met 20% is een aanzienlijke verdichting gezien de beschikbare ruimte en lost het probleem van de grote woningnood uiteindelijk niet op.

Problemen worden aangestipt maar helaas niet altijd aangevuld met oplossingen.

Amstelveen vergrijst sneller dan gemiddeld. Wij zouden juist extra moeten inzetten om onze jongeren te behouden voor de sociale cohesie en eventuele toekomstige mantelzorg.

Gezond ouder worden in de vertrouwde omgeving. De juiste regeling(en) kunnen hierbij, zonder verdringing, helpen.
Ook de omgekeerde scheefwoners verdienen meer aandacht en moeten bij implementatie van elke regeling meteen mee worden genomen en dezelfde kans krijgen als de groep sociale huurders.

Dit treft juist vaak de middengroep, die zo hard is gekrompen. En dit betreft niet alleen de onderwijzers, politieagenten en verplegend personeel. Door die zo specifiek te benoemen doen we al die andere hardwerkende mensen met een middeninkomen te kort!”

(Op Amstelveenblog.nl is een goede interpretatie te vinden van zowel deze avond, als de dinsdagavond ervoor toen er in de Anna-kerk een matig bezochte bijeenkomst werd gehouden.)

Een stemverklaring is een korte toelichting van een fractie op het stemgedrag. De fractiewoordvoerder of een individueel raadslid kan zo duidelijk maken welke (doorslaggevende) overweging een voor- of tegenstem het best uitlegt. De stemverklaring is daarom vooral bedoeld voor de pers en het publiek