Verkiezingsprogramma 2022-2025

skyline Eindhoven

50PLUS ‘OMDAT HET BETER KAN’

Voor individuele vrijheid
Voor sociale rechtvaardigheid
Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid

WELKE IMPACT WIL 50PLUS IN EINDHOVEN REALISEREN

Anders gezegd wat wil 50PLUS bereiken en of verbeteren voor alle mensen in onze stad Eindhoven

  • PRETTIG OUDER WORDEN                OUDERENBELEID VOOR OUDEREN VAN NU EN LATER
  • GOEDE GEZONDHEID                         INVULLING AAN DE ZORGPLICHT EFFECTIEF EN EFFICIËNT
  • EEN FIJN “THUIS”                               PASSENDE WONING EN BETAALBAAR
  • VEILIG GEVOEL                                   VEILIG, VRIJ EN COMFORTABEL LEVEN
  • INCLUSIEVE SAMENLEVING              STOP ARMOEDE EN DE TWEEDELING
  • ONAFHANKELIJK                                PASSEND WERK EN INKOMEN VOOR IEDEREEN
  • BESTAANSZEKERHEID                      ZUINIG OP DE LEEFOMGEVING
  • OVERHEID DIE LUISTERT                  DEMOCRATISCH LEIDERSCHAP
  • ZINVOL IN CONTROL FINANCIEEL   ONAFHANKELIJK EN VEERKRACHTIGE OVERHEID

Voor het gehele programma lees meer

 

 

 

PRETTIG OUDER WORDEN       OUDERENBELEID VOOR OUDEREN VAN NU EN LATER

Ouderen zijn zeer vitaal en mogen niet het sluitstuk van de samenleving worden. 50PLUS zet in op de betrokkenheid voor en van ouderen. De participerende 50-plusser in de samenleving draagt met zijn of haar kennis & ervaring bij aan een betere toekomst voor inwoners van nu en van later. Ouderen zijn zich daar als geen ander van bewust en investeren graag en met veel liefde en betrokkenheid in de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Door 50PLUS komt er een ‘Ouderenbeleid’. Dit willen wij over alle domeinen en met 1 verantwoordelijke wethouder. Uiteraard met voldoende financiën om het beleid uit te voeren. Dit ouderenbeleid heeft dan effect op de ouderen van nu en de ouderen van later. Iedereen moet prettig ouder kunnen worden.

GOEDE GEZONDHEID               INVULLING AAN DE ZORGPLICHT EFFECTIEF EN EFFICIËNT

Als je aan gezondheid denkt, denk je aan zorg, maar ook preventie is daarin belangrijk. De gemeente heeft een zorgplicht. Deze dient te voorkomen dat de gezondheid in gevaar komt en als er extra ondersteuning nodig is dient zij dit te regelen. 50PLUS is tégen bezuinigingen op zorg. De menselijke maat is belangrijk en daarbij moet maatwerk geleverd worden. Basis blijft dat de zorg efficiënt en effectief is ingericht. Geld bedoeld voor zorg blijft geld voor de zorg. Daarnaast willen wij meer ondersteuning voor mantelzorgers. Zorg die passend is en zonder wachtlijst.

EEN FIJN “THUIS”                    PASSENDE WONING EN BETAALBAAR

Wat is er fijner dan een eigen huis, daar waar jij je thuis voelt. Voor iedereen moet een thuis mogelijk zijn. 50PLUS zet in op betaalbare én voldoende én aangepaste (sociale)(huur)woningen op maat voor iedereen. Wij kiezen ervoor dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig in de vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen. Een woonomgeving waarin buurthuizen een rol spelen en ruimte is voor allerlei woonvormen. Ook de hoogbouw in de binnenstad is belangrijk, maar wel met een sociale paragraaf. Bouwen voor oud is de oplossing voor jong! De afspraken over 20% sociale woningen moet overeind blijven en vanaf 2023 naar 30%. Nieuwe oplossingen om de woonmarkt betaalbaar te krijgen zijn meer dan welkom. Ook zelfbewoningsplicht en voorrang eigen inwoners hoort daarbij.

VEILIG GEVOEL                        VEILIG, VRIJ EN COMFORTABEL LEVEN

Over straat kunnen lopen zonder angst te hebben. Geen criminaliteit, geen overlast, geen geweld, hoe prettig zou dat zijn. 50PLUS zet in op een veilige leefomgeving voor jong en oud door preventie en keiharde aanpak van straatroven, overlast, inbraken en steek- en schietpartijen. Wij kiezen voor blauw dichter bij de mensen door meer wijkagenten, BOA’s en inzet buurtpreventie. De pakkans moet vergroot worden door meer cameratoezicht. De bodycam moet standaarduitrusting worden. Op iedere overlastmelding moet een reactie zijn.

INCLUSIEVE SAMENLEVING     STOP ARMOEDE EN DE TWEEDELING

Onze samenleving is er voor iedereen. Allen moeten deel kunnen nemen. Zij die dit niet kunnen moeten wij ondersteunen. Inclusief betekent ook de ouderen, mensen met een beperking, dak- en thuislozen. 50PLUS zet in op het actief bestrijden van armoede onder alle inwoners van Eindhoven. Ook staat 50PLUS voor een laagdrempelige en niet complexe aanpak van de schuldhulpverlening. Wij zetten in op een respectvolle behandeling van mensen met een bijstandsuitkering want een uitkering is een recht en geen gunst. Ook de voedselbanken verdienen onze steun op financieel vlak, qua huisvesting en qua privacy. 50PLUS ondersteunt de aanpak “brede welvaart”. Openbaar vervoer moet bereikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen en daarmee handhaven van minimaregeling.

ONAFHANKELIJK                                  PASSEND WERK EN INKOMEN VOOR IEDEREEN

Iedereen wil op zijn eigen manier onafhankelijk zijn. Zelf in je eigen onderhoud voorzien. Als dit niet lukt, is er hulp. 50PLUS wil een krachtig gemeentelijk werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht om de 50-plusser weer aan een baan te helpen. Wij kiezen voor banen voor jong en oud met uitzicht op een vast contract! 50PLUS zet in op het bestrijden van alle vormen van discriminatie waaronder leeftijdsdiscriminatie van ouderen bij bijvoorbeeld werk. Ook omscholing krijgt de aandacht die nodig is. Kortom volop inzet om de arbeidsparticipatie en arbeidsmarktpositie van ouderen te verbeteren.

50PLUS staat voor een samenleving waarin iedereen ongeacht de leeftijd mee moet kunnen blijven doen. Dat kan alleen als je een inkomen hebt dat je in staat stelt dat ook te doen. De sociale uitkeringen waaronder de AOW staan politiek steeds meer onder druk en dat moet anders. Ook de pensioenen blijven achter op de koopkrachtontwikkeling. Alles wat op gemeentelijk niveau bijdraagt tot meer koopkracht van de minima zal 50PLUS oppakken.

BESTAANSZEKERHEID               ZUINIG OP DE LEEFOMGEVING

50PLUS realiseert zich dat het inzetten op een duurzame leefbare leefomgeving van groot belang is voor volgende generaties. De aarde groener, het milieu minder belastend, de luchtkwaliteit schoner, de lawaaioverlast minder. Deze zaken zijn niet alleen belangrijk voor onze huidige samenleving, maar garanderen ook een duurzame wereld in de toekomst. Het geeft ons meer bestaanszekerheid. 50PLUS vindt dat we rekening moeten houden met de toekomstige generaties als het om het klimaat en onze leefomgeving gaat. Het zijn onze kinderen en kleinkinderen aan wie wij deze wereld zo mooi mogelijk willen doorgeven. 50PLUS wil de kosten van de klimaatplannen eerlijk verdelen en ook een goede verdeling van de kosten tussen bedrijven en inwoners realiseren. 50PLUS zet in op een schone stad door het verbeteren van de lucht- en waterkwaliteit en door het verminderen van zwerfafval in de stad. Wij kiezen voor het vergroenen van wijken door extra bomen en beplanting die vogels en vlinders aantrekken. Wij promoten groene energie, verduurzamen materialen en isolatie van de woningen. Wel zonder de burger met onnodige of te hoge kosten op te zadelen.

OVERHEID DIE LUISTERt                      DEMOCRATISCH LEIDERSCHAP

De inwoner heeft weinig tot geen vertrouwen in de politiek op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Dit verloren vertrouwen is veroorzaakt door het slechte voorbeeldgedrag van de politiek, door de vele politieke schandalen en door het geen aandacht hebben voor de mens in de samenleving. 50PLUS wil dat de burgerparticipatie omgezet wordt naar burgerzeggenschap. Ook wil 50PLUS lokaal bindende referenda invoeren. Tenslotte wil 50PLUS dat het in het politiek ingevoerde dualisme in 2002 en die anno 2021 aan de lopende band met voeten getreden wordt, opnieuw scherp en duidelijk gehanteerd gaat worden. Zoals ook de motie van 50PLUS Eindhoven luidt: “Heb respect voor elkaar. Werk op de inhoud en niet op de persoon en handel altijd vanuit het gezamenlijke belang”.

ZINVOL IN CONTROL                FINANCIEEL ONAFHANKELIJK EN VEERKRACHTIGE OVERHEID

We komen van ver en zijn nu weer een financieel gezonde stad. Dit geeft ruimte voor een sterke overheid. Het begrotingsbeleid is dienend aan het bereiken van een welvarende samenleving. 50PLUS vindt dat tegenvallers binnen de begroting moeten worden opgevangen echter zonder dat dit de dienstverlening aan bewoners en bedrijven mag aantasten. 50PLUS staat voor een deugdelijk financieel beleid, let op de kleintjes waarin grote prestigeprojecten geen voorkeur krijgen.

EN VOORTS IS 50PLUS VAN MENING DAT OUDEREN ZEER VITAAL ZIJN, HET CEMENT VAN DE SAMENLEVING ZIJN EN BIJDRAGEN AAN EEN SAAMHORIGE EN LEEFBARE OMGEVING.

SAMENVATTING 50PLUS STANDPUNTEN (50PLUS zet in op)

Ouderenbeleid

  • Uitwerking van het ouderenbeleid
  • Inzet wethouder ouderenbeleid

ZORG & WELZIJN

  • Geld dat voor zorg bestemd is blijft ook voor zorg beschikbaar
  • Een eenduidig registratiesysteem tussen WIJ Eindhoven en het servicebureau
  • Marktwerking in de zorg terugdraaien
  • Het leveren van passende zorg
  • Aanbestedingen voor een lange termijn, dit geeft meer zekerheid voor de cliënten en de zorgmedewerkers 
  • Indicaties ook voor langere periodes toekennen.
  • Gekwalificeerde thuiszorgmedewerkers met een goede signaleerfunctie
  • Spoedeisende zorg die 7 dagen per week beschikbaar is, ook bv. huisartsen en poliklinieken moeten toewerken om 7 dagen per week geopend te zijn. De gemeente gaat dit actief stimuleren 
  • Blijvende inzet op het programma Veilig Thuis, met ook veel aandacht voor Ouderenmishandeling 
  • Thuiszorg- en wijkverplegingsorganisaties met een goed personeelsbeleid: fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden qua inkomen en zekerheid 
  • De gemeente moet streven naar kwalitatieve goede thuiszorg, mantelzorgondersteuning, en dagbesteding, waarbij verschillen in uitvoering WMO met (beter presterende) omliggende gemeenten worden weggewerkt
  • Goede mantelzorg-initiatieven om samen en gezamenlijk te wonen gaat de gemeente ondersteunen en eventuele belemmeringen worden vanuit de gemeente weggenomen (woondossier)
  • Stimuleren gezonde voeding en gezonde leefstijl
  • Openhouden en uitbreiden van alle verzorgingshuizen, die na de kaalslag nog open zijn 
  • Registratie van mantelzorgers, zodat financiële en andere maatregelen ter ondersteuning en waardering van de mantelzorgers uitgewerkt kunnen worden 
  • Compensatie voor doorstroming van ouderen naar passende woning
  • Wachttijden verkorten  
  • Verplichte samenwerking binnen de stakeholders
  • Integrale oplossingen voor (complexe) hulpvragen 
  • Centraal stellen van de menselijke maat 
  • Maatwerk leveren
  • Betere clientondersteuning
  • Stimuleren en ondersteunen van initiatieven voor andere vormen van personenvervoer door zorginstellingen
  • Facilitering (oa vrijstelling huur) van buurthuizen door de gemeente
  • Runnen van buurtaccommodaties haalbaar maken voor vrijwilligers
  • Vereenvoudigen van de mogelijkheden om subsidie aan te vragen
  • Activiteiten om ouderen en jongeren meer en langer te laten bewegen/sporten stimuleren en ondersteunen
  • Verdere invulling geven aan de uitkomst (verwacht Q1 2022) van het onderzoek “buurthuizen”

ECONOMIE & MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF (MKB) & TOERISME          

  • Versterken van de economische bedrijvigheid en maatschappelijke innovaties
  • Samenwerking met het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoeksorganisaties
  • Investeren in lokale, regionale en internationale economische relatienetwerken
  • Creëren van betere treinverbindingen tussen de Randstad, België en Duitsland. 
  • Vasthouden en verder uitwerken regionaal arbeidsmarktbeleid inclusief stimuleringspakket voor werkloze 50plussers
  • Stimuleren van de lokale circulaire economie waar duurzaamheid, innovatie, energiezuinigheid, en milieuvriendelijkheid centraal staan
  • Extra impulsen aan de lokale economie en arbeidsmarkt geven
  • Binnenhalen van kennisintensieve en andere ‘schone’ bedrijven 
  • Innovatieve veranderingen in de economie -daar waar noodzakelijk- te faciliteren 
  • Verbetering vestigingsklimaat voor bedrijven en dienstverlening aan het bedrijfsleven
  • Ruimhartige en effectieve ondersteuning aan het MKB en ZZP’ers die hebben geleden onder de Coronacrisis
  • Herstructurering en verduurzaming bedrijfslocaties en winkelgebieden
  • Bedrijventerreinen met zware industrie toekomstbestendig maken en zware (milieubelastende) industrie inperken
  • Duurzame grondexploitatie van bedrijventerreinen
  • Stimuleren van startende ondernemers
  • Transformatie van bedrijfslocaties en winkelpanden naar innovatieve woonvormen
  • Verpauperingsboete invoeren op leegstand van bedrijfslocaties en winkelpanden
  • Regeldruk moet goed tegen het licht worden gehouden en vereenvoudigd (minder & slimmer)
  • Vergunningen worden zo nodig stevig gehandhaafd voor de veiligheid en ter voorkoming van overlast (voor omwonenden en omgeving) en/of het belasten van het milieu

WERK & WERKLOOSHEID

  • Krachtig gemeentelijk werkgelegenheidsbeleid met extra aandacht en beleid om ouderen en mensen met een beperking aan een baan te helpen 
  • Banen met uitzicht op een vast contract 
  • Nauwe samenwerking met het MKB en het grotere bedrijfsleven voor meer banen voor ouderen. Het project “Huis naar werk” is een goed voorbeeld
  • Gemeente Eindhoven die het goede voorbeeld geeft door ouderen volop kansen te geven in gemeentelijke banen (positief ouderenbeleid) 
  • Een stimuleringspakket om oudere werknemers aan het werk te krijgen en te houden, waarbij het opleiden van nieuwe werknemers door oudere en ervaren werknemers (tandembanen) aandacht krijgt 
  • Toepassen van het Social Return-principe ook voor ouderen zodat bij aanbestedingen en opdrachten van de gemeente deze doelgroep daarbij echte kansen op een vaste baan krijgt 
  • De afspraken met het VN-verdrag meenemen
  • Omscholing ook voor ouderen inzetten
  • MKB en het toenemend aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), die de basis van onze economie zijn. Deze ondernemende mensen verdienen meer steun, bescherming en hulp van de overheid 
  • Nauwe samenwerking met het MKB en het grotere bedrijfsleven voor meer banen voor 45plussers 
  • Meer maatwerk in de begeleiding van werkzoekenden 

INKOMEN & KOOPKRACHT     

  • Verhoging van het besteedbaar inkomen van mensen in de Bijstand, zonder dat dit invloed heeft op het krijgen van toeslagen 
  • Mogelijkheid om Kostendelersnorm te beperken waar leefbaarheid op bestaansminimum in gedrang is.
  • Uitkeringen voor inwoners waar de gemeente invloed op heeft dienen actief en maximaal toegekend te worden.
  • Lonen verhogen naar minimaal 14,00 euro per uur en bedrijven aanmoedigen hierop.
  • Laat tijdstip inkomsten van de bijstand gelijk lopen met de gemeentelijke kosten zoals huur, afvalstoffenheffing en dergelijke
  • Gemeentelijke zorgverzekeringen aanhouden
  • Handhaven van minimaregelingen zoals gratis OV, meedoenbijdrage en voedselbank
  • Onderzoek naar een pilot voor garantie- of basisinkomen

ARMOEDE, SCHULDEN & EENZAAMHEID        

  • Benaderen van armere inwoners op een motiverende manier (training in vaardigheden, kleine, behapbare doelen stellen) 
  • Handhaven van minimavoorzieningen voor burgers met een inkomen tot 120% van het sociale minimum
  • Eindhoven die proactief haar bewoners op de hoogte stelt van de mogelijkheden die er zijn qua minimavoorzieningen 
  • Dak- en thuislozen hebben recht op steun en hulp van de gemeente.
  • Borgen van de privacy van voedselbankgebruikers
  • Goede huisvesting voor voedselbanken
  • Ruim voldoende, gezond, gevarieerd en veilig voedsel voor de voedselbanken
  • Ingrijpen op het verdienmodel bij de schuldenproblematiek
  • Laagdrempelige en niet complexe aanvraag voor schuldhulpverlening 
  • Schuldhulpverlening zonder wachttijden, dit voorkomt verergering van het probleem
  • Zorg voor vroeg-signalering in de schuldhulpverlening
  • Experimenteren met andere financiering en kwijtschelding of lening om snel deel te nemen aan het “normale” leven
  • Oproep aan alle inwoners om meer om te zien naar elkaar met een publiciteitscampagne en dialogen in de wijken 
  • Buurthuizen maximaal faciliteren om voor en door de buurt te werken aan een ontmoetingsplek voor iedereen
  • Aanbod van trainingen aan actieve bewoners om eenzaamheid te herkennen via huisbezoeken aan 75plussers 
  • Samenwerken op wijkniveau van professionele instellingen, ook met actieve bewoners
  • Inzetten op eenzaamheidsbestrijding door activiteiten buiten huis te ontwikkelen (markten, buurthuis, verenigingen stimuleren, vrijwilligerswerk, etc etc)
  • Wijkbibliotheken terugbrengen in de wijk
  • Verder vormgeven van projecten als “brede welvaart” en “preventieakkoord”

VRIJWILLIGERS

  • Maatschappelijke waardering en ondersteuning van vrijwilligers 
  • Geen verdringing /banenverlies door inzet van vrijwilligers
  • Regelgeving mag geen beperking zijn voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk
  • Gratis aan te vragen Verklaring over gedrag (VOG) ten behoeve van vrijwilligerswerk

WONEN & BOUWEN   

  • Creëren van een “thuis” voor iedereen
  • Eigen inwoners voorrang geven in Eindhoven bij toewijzing passende woning.
  • Stimuleren van doorstroming naar passende woning met name voor ouderen
  • Op de behoeften van de inwoners afgestemde betaalbare woningvoorraad
  • Met de stijgende woningwaarde van eigen woningbezit en de hogere belastingdruk die daaruit voortkomt moet de Onroerende Zaak Belasting (OZB) beteugeld worden en mag zeker niet verder stijgen
  • Gemengde wijken rekening houdende met de diverse groepen inwoners; gezinnen met kinderen, ouderen, gehandicapten, studenten, starters, allochtone inwoners ed. 
  • Geschikte, leeftijdsbestendige en toegankelijke woningen voor ouderen en mensen met een beperking 
  • Aanpassen van de huidige woningen van ouderen zodat ouderen in hun vertrouwde huis en buurt kunnen blijven wonen 
  • Slimme oplossingen bedenken of voorbeelden uit andere steden volgen om ouderen te laten verhuizen zonder lastentoename.
  • Vasthouden 30% sociale huurwoningen vanaf 2023
  • Strakke sturing en handhaving op beleid studentenwoningen en huisjesmelkers
  • Nieuwe woonconcepten van inwoners toelaten
  • Familiehuizen, waar drie generaties van een familie met elkaar samenwonen, worden fiscaal gestimuleerd
  • Samenwerking tussen zorgverzekeraars en woningcorporaties centraal stellen bij seniorenhuisvesting
  • Doorontwikkelen van leegstaande winkel, kantoor en bedrijfspanden tot sociale huurwoningen (herstructureren en transformeren)
  • Innovatieve woningen de ruimte geven
  • Verdichting binnen de ring vormgeven met toevoeging sociale paragraaf
  • Bewoningsplicht instellen

VERKEER & BEREIKBAARHEID

  • Aantrekkelijke parkeermogelijkheden aan de rand van de stad P&R in noord en west Eindhoven ontwikkelen. Voor toeristen en bezoekers van de stad 
  • Parkeerontheffingen voor zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers 
  • Parkeervoorzieningen tegen minimale kosten voor bezoekers familie 
  • Zorgen voor voldoende fietspakeerplaatsen
  • Zorgen voor voldoende afgebakende parkeerfaciliteiten voor deelmobiliteit
  • Gratis of gereduceerd tarief voor mensen met een beperking, die in het bezit zijn van een invalidenparkeerkaart 
  • Extra vervoersdiensten zoals taxbus, witte raaf, automaatje en andere vormen zijn ten dienste van de gebruikers dus op tijd en makkelijk te regelen.
  • Het bestemmen van de inkomsten uit betaald parkeren voor veilig verkeer en parkeervoorzieningen 
  • Bewoners betrekken bij het zoeken naar oplossingen als er overlast ontstaat wegens het vermijden van betaald parkeren
  • Strenge handhaving van wild geparkeerde auto’s, fietsen en scooters
  • Parkeerbeleid gericht op het terugdringen van zoekend autoverkeer ter verbetering van de luchtkwaliteit.
  • Voldoende invalideparkeerplaatsen
  • Bij parkeerplaatsen voldoende oplaadpunten voor elektrische vervoersmiddelen
  • In heel Eindhoven 30km zone. Muv de doorgaande weg
  • Alle brommers, scooters en pedelecs die harder kunnen dan 20 km/u op de rijbaan (30 km)
  • Helmplicht binnen Eindhoven op de rijbaan
  • Inventarisatie van verkeersgevaarlijke (kruis)punten voor fietsers binnen de gemeente, opheffing van deze gevaarlijke situaties of verbetering daarvan, veiliger maken al dan niet zelfstandig als gemeente of door samenwerking met de (mede)verantwoordelijke provincie
  • Prioriteit laten bepalen door het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Personenauto)
  • Goede bereikbaarheid en veiligheid van trottoirs, dus voorkomen van obstakels
  • Duidelijk onderscheid tussen rijbaan (grijs) en fietspad (rood)
  • Voorkomen van sluipverkeer door woonwijken
  • Vrachtverkeer alleen toegestaan op de doorgaande weg tenzij het laden en lossen betreft
  • Stevig handhavingsbeleid tegen diefstal, vernieling en misbruik van scootmobielen 
  • Gemeente creëert een autoluwe binnenstad wat goed is voor de luchtkwaliteit, de verkeersveiligheid en de verblijfskwaliteit maar geeft wel ontheffingen voor mindervaliden
  • De gemeente stelt innovatie voorop! De gemeente moedigt innovatieve ondernemers actief aan te investeren in duurzame mobiliteit waarbij autogebruik in plaats van autobezit de focus is
  • Openbaar Vervoer dat betaalbaar, klantvriendelijk, bereikbaar en toegankelijk is voor iedereen en in het bijzonder ouderen en hulpbehoevenden
  • Onderhoud van trottoirs en wegen, vooral in de winter voor de veiligheid van alle inwoners maar in het bijzonder voor de slecht ter been zijnde oudere inwoners 
  • Alle belangrijke voorzieningen als bushalte, geldautomaat, brievenbus enz moeten binnen loopafstand te bereiken zijn. (rekening houdend met de ouderen)
  • 65plus korting blijft
  • Gratis openbaar vervoer voor minima
  • Gemeente geeft het openbaar vervoer een extra impuls door voor- en natransport beter te laten aansluiten op bestaande netwerken
  • Gemeente zet in op een fijnmazig Openbaar Vervoer in de stad
  • Zitplaatsen voor senioren en mensen met een beperking bij elk perron en elke halte 
  • Zo snel mogelijk een nieuw centraal busstation dat toegankelijk is voor iedereen en toekomstbestendig is
  • Giftreinen weren uit Eindhoven

VEILIGHEID & VRIJHEID

  • Meer blauw zichtbaar op straat (meer buurtpreventie, agenten en BOA’s)
  • Aanpak van straatroven, overvallen en woninginbraken (High Impact Crime –HIC- delicten) 
  • Dat 112 ook bereikbaar is via sms of andere berichtenservice 
  • Criminaliteitsbestrijding en informatiepositie radicalisering opvoeren door inzet van extra agenten 
  • Bewaken van de toegankelijkheid van het rechtssysteem; voor iedereen moet de gang naar de rechter mogelijk zijn 
  • Dat vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief is om anderen te beschimpen en om te schelden. Elkaar aanspreken op fatsoen moet normaal zijn. Smaad zwaarder straffen 
  • Oog hebben voor mensen die niet internet – en computervaardig zijn; Voorlichting aan risicogroepen op gevaren van internetfraude
  • Voorkomen colportage (van deur tot deur verkoop) 
  • Inzet op preventie
  • Goede straatverlichting & duidelijk zichtbare oversteekplaatsen 
  • Inzet en zichtbaarheid van de wijk/buurtagenten als herkenbare eerste aanspreekpunt in de wijken
  • Ondersteunen en blijven inzetten op initiatieven vanuit de samenleving
  • Snel reageren op klachten over onveilige situaties 
  • Meer aandacht voor veiligheid in het openbaar vervoer 
  • Optreden tegen mishandeling van ouderen 
  • Aandacht voor slachtoffers van bijvoorbeeld huiselijk geweld, discriminatie, ed. 
  • Geweld tegen publieke dienstverleners niet tolereren door de daders aan te pakken zowel strafrechtelijk alsook civielrechtelijk 
  • Schone en veilige openbare toiletten plaatsen 
  • Vooropstellen van de slachtoffers van woonoverlast bij de aanpak woonoverlast 
  • Eerder en strenger aanpakken van woonoverlast 
  • Realiseren van vuurwerkvrije zones en gemeentelijk professioneel vuurwerk. Er komt een vuurwerkverbod voor particulieren 
  • Controle op snelheidsovertreders op snelwegen en in wijken door gebruik te maken van moderne technieken 
  • Controle op geluidsoverlast van motoren en auto’s door de stad en wijken
  • Fysieke reactie op melding woonoverlast
  • Bestrijden van alle vormen van discriminatie en in het bijzonder tegen leeftijdsdiscriminatie (moet hoog op elke agenda komen en blijven) 
  • Handhaving op de grondwet

ONDERWIJS & LAAGGELETTERDHEID

  • Onderwijsvoorzieningen dienen op redelijke afstand te liggen
  • Bewegingsonderwijs wordt gestimuleerd (inclusief schoolzwemmen)
  • Nieuwbouw vindt uitsluitend plaats als dit noodzakelijk is wegens groeiend aantal leerlingen of huisvesting die niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet
  • Nieuwbouw en verbouw dienen duurzaam en zoveel mogelijk energie neutraal te zijn
  • Bevorderen dat leerlingen en ouders vrije keuze hebben om het onderwijs te volgen bij de locatie die zij wensen
  • Alle onderwijsinstellingen dienen de Nederlandse wet – en regelgeving te respecteren Voorkomen van achterstanden, met name op het gebied van de Nederlandse taal
  • Stimuleren van de educatie van volwassen in het kader van een leven lang leren
  • Verbeteren van laaggeletterdheid, hulp bij administratieve handelingen en het ondersteunen van niet-digitaal vaardigen in het bijzonder voor de generaties die niet zijn opgegroeid met de nieuwe digitale wereld
  • Overal heldere taal toepassen
  • Een taalakkoord waarbij diverse partners met elkaar worden verbonden, zodat ze elkaar kunnen versterken. De partners, waaronder het UWV, commerciële aanbieders van inburgeringscursussen, wijkteams e.d gaan samenwerken
  • Actief benaderen van werkgevers. Zij weten vaak wie van hun werknemers moeite hebben met lezen en schrijven. Ook de basisscholen wordt gevraagd te signaleren en mensen te trainen
  • Ontwikkelen van taalhuizen waar mensen die moeite hebben met lezen en schrijven terecht kunnen voor (mondeling gegeven) informatie en geholpen worden de juiste cursussen te vinden
  • Rol van de bibliotheek hierin ondersteunen
  • Gelijke kansen voor alle kinderen
  • Extra financiële ondersteuning vanuit de gemeente voor ontbijt is gewenst, maar ook scholen en het Rijk moeten bijdragen
  • In de Jeugdzorg geen wachtlijsten
  • Meer geld uittrekken voor goede en passende jeugdzorg
  • De overgang van 18- naar 18+ goed begeleiden
  • Kinderen en tieners met problemen moeten snel geholpen en behandeld worden
  • Armoedebestrijding ouders
  • Timeblocks bij computergebruik op scholen door kinderen
  • Meer aandacht voor geschiedenis, maatschappijleer en burgerschapskunde
  • Voor scholen een lespakket laten ontwikkelen met aandacht voor de wereldwijde handels-, slavernij-, en migratiegeschiedenis
  • Jong en oud meer in contact met elkaar te brengen, levenslessen delen
  • Raadsleden die zich inzetten om de rol van de politiek in de samenleving uit te leggen op scholen

MILIEU & NATUUR & DUURZAAMHEID & ENERGIE

  • Vergroenen van wijken door extra bomen en beplanting die vogels en vlinders aantrekken 
  • Goed onderhouden groen
  • Genneperparken erkennen als beschermd natuurgebied(zoals Bossche Broek)
  • Bijenhotels om nest- of schuillocaties te bieden voor bijen, vlinders en andere insecten 
  • Compensatie van de groei van de stad door de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden 
  • Stadstuinen en stadslandbouw op daken en in verloren stukjes grond. Deze dienen een prominente plek te krijgen in de stad 
  • Aanpak zwerfafval en plaatsen van afvalbakken/containers 
  • Bijzet afval streng handhaven
  • Onderzoek naar Achteraf scheiden van integraal ingezameld afval; ook wel nascheiding genoemd.
  • Weren van vervuilende scooters op fietspaden 
  • Openbaar Vervoer stimuleren door meer gratis reizen, hogere frequentie van bus. 
  • Overgang naar meer duurzame vormen van vervoer (fiets, openbaar vervoer en schoon vervoer) Een stimulerende gemeente zet dit beleid voort
  • Openbaar Vervoer wat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen 
  • Fijnstof reductie (oa mauritsstraat)
  • Logistiek bevoorrading centrum met kleinere en milieuvriendelijke transportmiddelen
  • Zware industrie in of nabij woonwijken terugdringen en uiteindelijk verplaatsen
  • Terugbrengen van het energieverbruik en rekening houden met duurzaam technologische innovaties met als doel duurzaamheid in te zetten op stedelijke schaal 
  • Actief gemeentelijk inkoopbeleid waarbij duurzaamheid, CO2-uitstoot reductie, en milieuvriendelijkheid voorop staan 
  • Hernieuwbare energie tegen een zo laag mogelijk tarief 
  • Verantwoord duurzaam economisch milieu – en energiebeleid
  • Stimuleren van energiebesparende maatregelen
  • Stimuleren gebruik maakt van ‘groene stroom’
  • Duurzaamheid JA, maar betaalbaar voor iedereen
  • Welzijn en leefomgeving mogen niet ondergeschikt zijn aan het economisch belang
  • Functioneel strikte aanpak van milieuvervuiling en geluidsoverlast
  • Woningen worden pas afgekoppeld van het gas en er wordt pas ingezet op warmtepompen als woningen geschikt zijn gemaakt voor duurzame en betaalbare warmtetechnieken
  • Veilig en goed leefklimaat voor nu en later
  • Voorkomen van wateroverlast en overstroming
  • Voorkomen overlast van kwelwater
  • Voorzieningen om de gevolgen van een periode van langdurige droogte te beperken
  • Zorg voor voldoende en schoon water en biodiversiteit
  • Toekomstgericht duurzaam waterbeheer
  • Stimuleren waterbewustzijn (voorlichting, hergebruik, subsidieregeling etc.)
  • Afkoppelen van het regenwater van het riool; waterberging
  • Goede samenwerking met waterschappen, provincie en omliggende gemeentes

CULTUUR & SPORT & RECREATIE

  • Voortdurende vernieuwing van de kunst- en cultuuruitingen 
  • Actieve en passieve deelname aan cultuuractiviteiten voor zowel de ontwikkeling van jonge mensen als voor die van volwassenen. Cultuur begint op school, maar de overheid kan ook zorgen voor programma’s voor mensen die aan hun tweede jeugd beginnen 
  • Stimuleren dat kunst- en cultuurinstellingen/gezelschappen meer voorstellingen/uitvoeringen overdag programmeren in verband met veiligheid ouderen
  • Ondersteunen van een lokale cultuurkaart en ziet graag een dergelijke voorziening voor ouderen én jongeren met een kleine beurs.
  • Een stad die uitnodigt uit tot bewegen en sport 
  • Een stad die zorgt dat inwoners plezier in bewegen krijgen 
  • Een stad die sportambitie en –innovatie ademt 
  • Gemeentelijke sportvoorzieningen die betaalbaar zijn en van goede kwaliteit, zodat inwoners hier graag gebruik van maken 
  • Sportvoorzieningen die een visitekaartje zijn op het gebied van duurzaamheid 
  • Dat in alle wijken en het centrum mensen overal naar wens kunnen sporten, spelen en bewegen 
  • Kleinschalige evenementen die naast topsportevenementen horen zodat zoveel mogelijk mensen gaan bewegen en de evenementen kunnen
  • Topsport die ter ondersteuning is van de breedtesport

VN-VERDRAG & TOEGANKELIJKHEID  

  • Jaarlijkse bijeenkomsten zoals in 2017 en 2020 voor een update situatie in Eindhoven
  • Jaarlijkse update inclusieagenda
  • Mogelijkheden van VGN-monitor meenemen
  • Alle toekomstige plannen worden getoetst op toegankelijkheid
  • Evenementen en andere openbare activiteiten worden vooraf getoetst op toegankelijkheid
  • Betrekken van ervaringsdeskundigen

BESTUUR & FINANCIËN

  • De beste bestuurders aanstellen, desnoods los van politieke partijen
  • Een minderheidscollege vergroot de kans op herstel van het dualisme
  • Procedurele keuze over het functioneren van de gemeenteraad wordt per fractie en niet per raadsmeerderheid gestemd
  • De gemeenteraad houdt zeggenschap over de omgevingswet en stelt eigen kaders met betrekking tot vastgoed, energienetwerken en dergelijke
  • Voorzitter van de raadsvergadering wordt gekozen door de raad
  • De bezetting binnen de griffie is passend aan de gemeenteraad
  • Binnen de gemeenteraad en college is geen plaats voor polarisatie, respectloos en op de persoon gerichte communicatie.
  • Voorbeeldfunctie van raad en college als betrouwbare overheid
  • Gemeentelijke huishoudboekje op orde hebben en houden. 50PLUS wil volgende generaties niet opzadelen met de lasten van een (toenemende) schuld 
  • Bindende lokale referenda. Ook de bevolking kan onder wettelijke voorwaarden een (bindend) referendum voorstellen. Directe democratie als aanvulling op de parlementaire democratie.
  • Gemeenteraadsverkiezingen over de lokale politiek te laten gaan en niet over de landelijke politiek
  • Geen privatiseringen waar dat niet in het belang is voor de samenleving. 
  • Streeft naar het handhaven of het verwerven van een (meerderheids-) belang door de gemeente, eventueel samen met andere gemeenten in de regio, in essentiële activiteiten, zoals openbaar vervoer, communicatie, energie, water en gezondheidszorg. 
  • Streeft naar meer gemeentelijke nutsbedrijven waar mogelijk
  • Gemeenteraadsleden die de fractie verlaten en op persoonlijke titel verder gaan worden beperkt in financiële middelen
  • Meer grip op de uitvoeringsorganisaties van een gemeenschappelijke regeling
  • Bij onvoldoende financiële middelen door de rijksoverheid worden doelstellingen aangepast
  • Staat voor deugdelijk financieel beleid en staat voor de kleintjes waarin megalomane prestigeprojecten geen voorkeur krijgen
  • Geen uitbreiding van de gemeentelijke belastingen omdat dit opnieuw zal leiden tot lastenverzwaringen voor de inwoner en de ouderen, die niet mee mochten delen in de eerdere lastenverlichtingen.