Vier sectoren onderwerp commissie antidiscriminatiewetgeving

Het onderzoek van de parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving zal zich richten op de oorzaken van en mogelijke oplossingen voor de kloof tussen de wet op papier en de wet in praktijk als het gaat om discriminatie. De commissie, waarvan onder anderen 50P:LUS-Eerste Kamerlid Martine Baay-Timmerman lid is, gaat zich met haar onderzoek richten op vier sectoren: arbeidsmarkt, onderwijs, sociale zekerheid en politie,

De parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit antidiscriminatiewetgeving is op 23 maart 2021 door de Eerste Kamer ingesteld als bedoeld in artikel 8 van de Regeling parlementair en extern onderzoek van de Eerste Kamer. De commissie heeft als taak het door de Tijdelijke commissie voorgestelde parlementaire onderzoek naar de effectiviteit van antidiscriminatiewetgeving te verrichten (CXLIII).

Hieronder zijn de aandachtspunten voor het onderzoek binnen de sectoren kort nader geduid. Arbeidsmarkt: verschillende vormen van discriminatie op het werk; de positie van vrouwen, van mensen met een migratieachtergrond en van arbeidsgehandicapten. Ook aandacht voor leeftijdsdiscriminatie.

 Onderwijs: (on)bewuste discriminatie in de praktijk, waardoor bijvoorbeeld leerlingen met een migratieachtergrond lastiger een stageplek vinden. Kansen(on)gelijkheid. Ook bijdrage onderwijs bij bestrijding antisemitisme en aandacht voor discriminatie en cultuur.

Sociale zekerheid: discriminerende effecten die onbedoeld voortvloeien uit wet- en regelgeving en ontsporing (gedrag dat al dan niet bewust discriminerend is) in de uitvoering en handhaving (zoals de toeslagenaffaire), positie van mensen met een migratieachtergrond. Ook de rol van algoritmes in relatie tot discriminatie.

Politie: discriminerende effecten die onbedoeld voortvloeien uit wet- en regelgeving. Ook hier al dan niet bewust discriminerend gedrag, aandacht voor de positie van mensen met een migratieachtergrond en borging bescherming van seksuele en genderminderheden. Ook hier de rol van algoritmes in relatie tot discriminatie. 

Klik HIER om meer te lezen.