50PLUS doet een zeer dringende oproep aan het ledenparlement van de FNV: houd zaterdag het pensioenakkoord tegen!

Corrie van Brenk en leden van de FNV protesteren bij standbeeld van Drees - Foto: Adri van Esch

De voorzitter van de Tweede Kamerfractie van 50PLUS Corrie van Brenk en haar collega in de Eerste Kamer Martin van Rooijen roepen de leden van het parlement van de vakbond FNV op zaterdag te stemmen tégen de uitwerking van het pensioenakkoord.

“Jullie hebben de sleutel in handen om het onzalige, onvolledige en onbegrijpelijke pensioenakkoord tegen te houden en dit monster terug in zijn kooi te stoppen. Laat je niet chanteren onder dreiging van pensioenkortingen en toon moed! Niemand koopt een auto van € 15.000,- op basis van gebrekkige informatie. Waarom zou je dan het beste pensioenstelsel van de wereld van 1500 miljard euro inruilen voor een systeem dat niemand nog kan overzien”, zo luidt de oproep van Corrie en Martin.

‘Antwoorden op essentiële vragen ontbreken’

“Het uitwerkingsvoorstel waar het ledenparlement nu over moet beslissen wijkt op essentiële punten af van het eerder door alle leden van de FNV ondersteunde akkoord”, licht Corrie van Brenk de actie van de beide fractievoorzitters toe. “Antwoorden op essentiële vragen zoals over de overgang naar het nieuwe systeem en de kosten van het oplossen van de doorsneeproblematiek ontbreken. We gaan als we het laten gebeuren een ingewikkelde en kostbare transitie in, terwijl dat weinig of niets oplevert.”

‘Het pensioenvermogen van 1500 miljard euro staat niet ter beschikking
van de mensen die het toebehoort’

“Minister Koolmees sluit voor de komende transitiejaren na 2021 kortingen niet uit en in de periode daarna voorziet hij hooguit slechts kleine verhogingen. Intussen wordt dat enorme vermogen van 1500 miljard euro in kas gehouden en staat het niet ter beschikking van de mensen die het toebehoort”, vervolgt Corrie van Brenk. “Hoewel er jaar na jaar hoge rendementen zijn bijgeschreven, zien de deelnemers hier níets van terug.”

Corrie van Brenk voerde regelmatig actie tegen de pensioenplannen van het kabinet, vaak samen met leden van de FNV. Vorige week nog was zij present bij een protestactie bij het standbeeld van Willem Drees op het Buitenhof in Den Haag (foto). Corrie was voor haar Kamerlidmaatschap voorzitter van de vakbond Abvakabo FNV en zat namens deze vakbond in de Sociaal Economische Raad (SER), de belangrijkste adviesraad van de regering over sociaaleconomische vraagstukken.

Ook Martin van Rooijen is zeer actief op het gebied van pensioenen en voert fervent actie tegen de plannen van deze regering. Vorige week nog sprak hij de leden van de FNV toe over het pensioenakkoord: zie hieronder de video van deze actie. Martin was eerder voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden, die de belangen behartigen van 150 organisaties van gepensioneerden met meer dan 300.000 leden en indirect de belangenbehartiger is van alle drie miljoen gepensioneerden.

© 2 juli 2020