“Het is heel ernstig dat het kabinet geen regie heeft op het vaccinatieprogramma”, vindt Liane den Haan. “Hoe kan het dat we het láátste land zijn dat met vaccineren begint? En dat thuiswonende ouderen bij de eerste groep gevaccineerd moeten worden, terwijl de GGD's daar niet klaar voor zijn?”

Krantenartikel vaccineren

Het kabinet wil dat kwetsbare ouderen die thuis wonen ook snel gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Alleen zijn de GGD’s daar helemaal niet klaar voor. 50PLUS maakt zich grote zorgen, want het kabinet lijkt de regie over het vaccinatieprogramma compleet kwijt te zijn.

Onvoorstelbaar

“Het is onvoorstelbaar”, stelt lijsttrekker Liane den Haan. “Hoe kun je in deze enorme pandemie, die wereldwijd ons leven verstoort, mensen angstig en onzeker maakt, voor werkloosheid en faillissementen zorgt, de regie zo kwijtraken?”

Laatste land

“Onze minister van Volksgezondheid schreef in september een brief aan de Tweede Kamer waarin hij aangaf dat Nederland goed was voorbereid”, haalt Liane in herinnering. “Hoe kan het dan dat we nu het laatste land zijn dat met vaccineren begint? Ik begrijp dat de minister een zware baan heeft, maar ik snap niet dat hij nu geen regie neemt.”

Totaal verkeerde vaccinatiestrategie

“Begin oktober was al bekend dat het Pfizer-vaccin in dozen van duizend geleverd zou worden, waarmee wordt uitgegaan van gecentraliseerde locaties met grote verpakkingen. En dan een totaal verkeerde vaccinatiestrategie inzetten... Ik ga ervan uit dat hier een parlementair onderzoek over komt”, aldus Liane den Haan.

► Geef hier uw mening over het vaccinatieprogramma

► Volg 50PLUS; meld u aan voor de gratis digitale nieuwsbrief!

© 30 december 2020