Niet uit te leggen dat statushouder straks hogere uitkering krijgt dan AOW-er

b960juni2021vanrooijen4

“Het is ondenkbaar dat straks de hoogte van het minimumloon en de bijstandsuitkeringen niet langer gekoppeld zijn aan de hoogte van de AOW. Je krijgt dan twee niveaus van bestaansminimum naast elkaar: één voor werkenden en genieters van een uitkering en éen voor gepensioneerden. Dat leidt tot de niet uit te leggen situatie, dat een statushouder van 66 jaar een hogere uitkering heeft dan iemand met alleen AOW. Dat kunnen we niet laten gebeuren.” Dat zei Eerste Kamerlid Martin van Rooijen woensdag 29 november in het radioprogramma De Nieuws BV op Radio 1.

De Senator van 50PLUS ging op de radio in gesprek over het onderwerp Armoede onder ouderen. In het programma van circa 15 minuten praatte Van Rooijen met de 77-jarige mevrouw Trix van der Biezen. Zij ontvangt per maand AOW en een pensioen van 70 euro van haar vroeg overleden man. Daardoor leeft zij van 8 euro per dag.

Van Rooijen noemt het ‘asociaal’ en ‘onrechtvaardig’ dat het toekomstige kabinet de al 45 jaar bestaande koppeling tussen de hoogte van het minimumloon, de uitkeringen en de AOW wil loslaten. “Het voornemen om alleen minimumloon en bijstand te verhogen met 7,5% is echt onbegrijpelijk. Ik zie ook nog niet dat het echt doorgaat. We gaan daar als 50PLUS dwars voor liggen. De hele Tweede Kamer en Eerste Kamer kunnen dat niet laten gebeuren. Het zou betekenen dat je AOW’ers als tweederangsburgers ziet.”

“In alle landen in Europa bestaat een bestaansminimum. Bij ons is de AOW de vloer en die is al 45 jaar netto gekoppeld aan het minimumloon en de bijstand.”

Nu al heeft volgens van Rooijen een derde van de gepensioneerden moeite om financieel rond te komen. Het gaat om bijna een miljoen mensen met naast hun AOW een pensioen tot 500 euro per maand.

De radiouitzending is HIER te beluisteren.

© 29 december 2021